Tekmo si je skupaj z iranskim ministrom za šport Masoudom Soltanifarijem ogledal predsednik svetovne nogometne zveze Fifa Gianni Infantino. Ženske so bile pridržane v času tekme, predstavnik iranskega notranjega ministrstva pa je dejal, da niso bile aretirane, temveč jih je policija zgolj prepeljala na »bolj primeren kraj«, poroča angleški BBC. Nekoliko ironično se stadion, na katerem je bila odigrana tekma, imenuje Azadi, v prevodu torej »svoboda«.

Borka za ženske pravice Masih Alinejad je pred včerajšnjo tekmo na družbenih omrežjih zapisala: »Predsednik Fife bo jutri na stadionu. Upam, da se bodo ženske zbrale pred stadionom in izrazile željo, da moški ne vstopijo na stadion brez njih,« s čimer je vnovič pozvala k odpravi nesmiselne prepovedi.

V Iranu je namreč ženskam vse od iranske revolucije leta 1979 prepovedano obiskovati nogometne tekme. V glavnem mestu Teheran je sicer razširjen in dobro organiziran ženski aktivizem, ki že zelo dolgo poziva k spremembam, k enakosti. Tamkajšnja univerza ima recimo tudi oddelek za ženske študije, hkrati pa je potrebno poudariti, da je prepoved ogleda nogometnih tekem le del problema zakoreninjene neenakopravnosti med spoloma.

Ko smo že pri tem – angleška nogometna zveza FA je pred kratkim razkrila podatke o plačah znotraj svoje organizacije, iz katerih je razvidno, da ženske v povprečju zaslužijo 23,2 odstotka manj kot moški.