Leta 2000 je Melania, takrat že dekle Donalda Trumpa, vložila prošnjo za stalno prebivališče v ZDA, prijavila se je v program, namenjen nadarjenim osebam z »izjemnimi sposobnostmi«, ki mu pravijo kar »Einsteinova« viza. V teoriji v to skupino spadajo priznani akademiki, direktorji največjih mednarodnih podjetij ali pa na primer vrhunski športniki, z oskarjem nagrajeni igralci ali Nobelovi nagrajenci. Gre torej za osebe, ki so na določenem področju življenja ali kariere dosegli vrhunske in mednarodno priznane dosežke.

Cigarete Camel in bikini kopalke

V katero od teh skupin se je uvrstila Melania, ni povsem jasno, je pa takrat že imela izkušnje z evropskih modnih brvi, z oglasnega panoja za cigarete Camel je sredi newyorškega Times Squarea bdela nad turisti, njen največji dosežek do takrat pa je bilo fotografiranje za revijo Sports Illustrated – v bikini kopalkah v objemu z ogromnim napihljivim kitom.

Leta 2001 so v ZDA zelene karte odobrili kakšnemu milijonu oseb, Melania pa je bila ena od 3376 tistih (gre za delček odstotka), ki so v državi lahko ostale zaradi posebnih sposobnosti, kažejo statistični podatki ameriške vlade. Njen odvetnik Michael Wildes je potrdil, da je v ZDA vstopila prek vize za nadarjene, a da nadaljnje razprave o tem po njegovem niso potrebne, ker ameriška prva dama zelo ceni zasebnost. A ravno te podrobnosti (oziroma pomanjkanje teh) so tiste, zaradi katerih se te dni v javnosti pojavljajo ugibanja o tem, na osnovi česa so Melanii podelili vizo. Kaj so »izjemne sposobnosti«, odloča strokovna komisija, ki je lahko subjektivna, a podatki kažejo, da se zgolj dva odstotka oseb s posameznega področja kvalificira za pridobitev te vize. Melania pa ni bila niti v samem vrhu mode. »Ni bila niti supermodel. Zgolj ena od mnogih, ki so se trudile uspeti v New Yorku,« jo je za časnik opisal neimenovani vir, ki jo je spoznal kmalu po njenem prihodu v ZDA.

Verižna migracija - Donald jo sovraži, Melania uporablja

In zakaj je to sploh težava? Podelitev zelene karte ji je odprla pot do pridobitve ameriškega državljanstva ter jo postavilo v položaj, da lahko sedaj za pridobitev državljanstva »sponzorira« tudi svoja starša, Viktorja in Amalijo Knavs, ki po poročanju časnika Washington Post čakata zgolj še na zaprisego.

Celotna zgodba je zanimiva tudi zato, ker ameriški predsednik med svojimi načeli za reformo priseljevanja zahteva ukinitev ene od poti v ZDA, ki sta jo najverjetneje izkoristila Melaniina starša - tako imenovane verižne imigracije.

Trump namreč zahteva, da se zakon za naturalizirane ameriške državljane spremeni tako, da ostane le možnost sponzoriranja zakoncev in mladoletnih otrok, torej ne več staršev. »V sedanjem polomljenem sistemu lahko en sam priseljenec privede v ZDA praktično neomejeno število daljnih sorodnikov. Moj načrt je omejitev sponzoriranja na zakonce in mladoletne otroke,« je v svojem govoru o položaju v državi januarja dejal Trump ter ob tem priseljence označil za grožnjo varnosti in kakovosti življenja v ZDA.