Od začetka operacije Oljna vejica 20. januarja je bilo po podatkih Ankare skupno ubitih 40 turških vojakov.

Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice je bilo v operaciji ubitih tudi 141 civilistov, med njimi 27 otrok, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zasebna turška tiskovna agencija Dogan je v četrtek popoldne poročala o silovitih spopadih med turškimi posebnimi enotami in pripadniki milice sirskih Kurdov YPG, ki jo ima Turčija za teroristično organizacijo in tesno povezano s prepovedano Kurdsko delavsko stranko.

Ta milica je bila v boju proti skrajni skupini Islamska država v Siriji eden ključnih zaveznikov mednarodne koalicije z ZDA na čelu. Cilj operacije je YPG pregnati iz enklave Afrin, ki velja za kurdsko trdnjavo blizu meje s Turčijo. Ankara grozi tudi s širitvijo operacije na druga območja.

V četrtek v Afrin prvič prišel konvoj s humanitarno pomočjo

Razmere v Afrinu so se dodatno zapletle pred desetimi dnevi, ko so v enklavo prišle tudi provladne sirske sile, kar po oceni poznavalcev pomeni grožnjo za neposreden spopad med Ankaro in Damaskom.

Turčija je v ponedeljek v Afrinu namestila okoli 600 policistov in posebnih enot orožnikov, kar kaže na pripravljanje na boje v mestih.

Ankara je sicer ta teden tudi zavrnila pozive k uresničitvi resolucije VS ZN o 30-dnevni prekinitvi ognja v Siriji. Meni, da je njena operacija v Afrinu izvzeta iz te resolucije.

Mednarodni odbor Rdečega križa je medtem sporočil, da je v četrtek v Afrin prvič prispel konvoj s humanitarno pomočjo od začetka turške operacije.