Ameriška uvedba carin na jeklo in aluminij za slovensko gospodarstvo ne bo imela kakšnega posebnega neposrednega vpliva, ocenjuje ekonomist Bogomir Kovač. »Naš izvoz jekla in aluminija ni toliko usmerjen v ZDA, ampak bolj v druge države. Enako se je pokazalo pri carinah na belo tehniko, kjer je bil konkretni učinek na Gorenje skoraj nikakršen.« Veliko večja je po Kovačevem mnenju posredna nevarnost. »Kot izrazito izvozno usmerjeno gospodarstvo nas lahko na dolgi rok prizadenejo trgovinske vojne in razne oblike protekcionizma.«

Kot je znano, je ameriški predsednik Donald Trump v četrtek napovedal, da bo prihodnji teden podpisal uredbo o uvedbi 25-odstotnih carin na uvoz jekla in 10-odstotnih carin na uvoz aluminija, s čimer namerava zmanjšati uvoz jekla in aluminija, ki sta se pocenila zaradi prevelike kitajske proizvodnje. Po Trumpovem mnenju tuje države že leta izkoriščajo ZDA, njihov zunanjetrgovinski presežek pa naj bi bil posledica nepravičnih in nepoštenih trgovinskih sporazumov. Trump, ki je že uvedel carine na uvoz sončnih celic in pralnih strojev, je jeklo in aluminij označil kot strateško pomembni surovini in poudaril, da je zaščita ameriške jeklarske industrije in industrije aluminija v nacionalnem interesu, saj se »država, ki tega nima, ne more iti vojne«.

EU in druge države pripravljajo povračilne ukrepe

Bojan Ivanc, glavni analitik na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), ocenjuje, da bodo ob uvedbi carin najbolj prizadete Kanada, od koder ZDA uvažajo 16 odstotkov jekla, Brazilija, Južna Koreja in države EU. Učinek na Kitajsko, ki je z okoli 50 odstotki daleč največja svetovna proizvajalka jekla, a dosega le okoli dva odstotka ameriškega uvoza jekla, bo po njegovem omejen. Težava bi se pojavila, če bi tudi sama sprejela ustrezne protiukrepe; ti bi lahko bili usmerjeni predvsem v ameriško agroživilsko industrijo, glede katere je Kitajska že omenjala sojine proizvode. Še dodatni problemi bi se, kot pravi Ivanc, pojavili, če bi se takšni parcialni trgovinski ukrepi začeli uporabljati še pri drugem blagu in pri drugih državah.

Trumpova napoved je takoj naletela na ostre odzive in grožnje s povračilnimi ukrepi. Predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker je opozoril, da protekcionizem ne more biti odgovor na skupni problem v sektorju železa, in napovedal, da bo EU ustrezno zaščitila svoje interese ter v naslednjih dneh predstavila predlog s povračilnimi ukrepi proti ZDA. »Udarcev proti naši industriji z nepravičnimi ukrepi, ki ogrožajo evropska delovna mesta, ne bomo mirno opazovali. EU bo za zaščito svojih interesov oblikovala trden in sorazmeren odgovor,« je sporočil Juncker.

Znaki, da pripravljajo povračilne ukrepe, prihajajo tudi iz Kanade, Kitajske, Mehike, Brazilije in drugih držav, medtem pa bojazni pred trgovinsko vojno povzročajo padce borznih indeksov. Povsod po svetu so se pocenile delnice proizvajalcev jekla in aluminija, prav tako so se znižali tečaji delnic proizvajalcev elektronike in avtomobilov.

Ekonomisti svarijo, da bo protekcionizem na koncu prizadel tudi ameriško gospodarstvo. Carine na jeklo in aluminij bodo po ocenah GZS zvišale cene v avtomobilski in naftni industriji ter gradbeni opremi. Po izračunih Barclays bi carine zvišale inflacijo v ZDA za 0,1 odstotka, rast BDP pa znižale za 0,1 do 0,2 odstotne točke, kar bi nevtraliziralo Trumpovo davčno reformo.

Velika škoda za evropsko jeklarsko industrijo

Da bo uvedba carin na jeklo in aluminij povzročila veliko škodo evropski jeklarski industriji, so danes ocenili tudi v združenju evropskih jeklarjev Eurofer. Evropska jeklarska industrija letno ustvari 170 milijard evrov prometa in neposredno zaposluje 320.000 ljudi, ki vsako leto proizvedejo povprečno 170 milijonov ton jekla, več kot 500 tovarn v 22 državah EU pa delo posredno omogoča še več milijonom Evropejcem. Izvoz jekla iz EU je lani dosegel 46,9 milijona ton v skupni vrednosti 28,7 milijarde evrov, od tega so evropske države v ZDA izvozile 4,9 milijona ton jekla, vrednih 4,7 milijarde evrov. Med izvoznicami je na prvem mestu Nemčija, ki prispeva kar štiri odstotke ameriškega uvoza jekla. Evropski izvoz aluminija je lani obsegal 3,2 milijona ton, od tega slabih 353.000 ton v ZDA.

Slovenski jeklarji so po podatkih republiškega statističnega urada lani izvozili skupno za slabih 930 milijonov evrov jekla in železa ter za dobrih 930 milijonov evrov aluminija. Izvoz v ZDA je obsegal skupno 58,5 milijona evrov jekla in železa ter za slabih 11 milijonov evrov aluminija.