Roparja, ki sta izvedla tri okrutne rope starejših ljudi, enega na Štajerskem in dva na Gorenjskem, je kranjsko okrožno sodišče danes spoznalo za kriva. Feridu Ravkiću je dosodilo zaporno kazen treh let in pol, Gregorju Drnovšku pa dva meseca krajšo. Vrniti morata tudi okoli 3000 evrov protipravno pridobljene koristi.

Nihče od njiju ni »zgolj opazoval«

Ravkića danes na izrek sodbe na kranjsko okrožno sodišče ni bilo. Tokrat so mu sodili zgolj za rop v Tržiču, saj je bil za odmevni rop župnika v Laporju pri Slovenski Bistrici in za rop starejše ženske v Goričah pri Kranju že obsojen na mariborskem sodišču, tokratna dosojena kazen pa je združena z mariborsko, ki je znašala dve leti in pol zapora. Sostorilstva pri vseh treh ropih pa je kriv Gregor Drnovšek, ki bo na pravnomočnost sodbe moral počakati v priporu. Za morebitno priznanje krivde je tožilka Lea Martinjak zanj predlagala enotno kazen štiri leta zapora. Za vsak posamezen rop sicer zakonodaja nalaga kazen od enega do desetih let zapora.

Kot je znano, pa sta oba na predobravnavnem naroku krivdo za očitana dejanja zanikala. Drnovšek je sodelovanje pri ropih sicer priznal, a ga je zmotila v obtožnici opisana vloga, saj naj bi bil nasilen Ravkić, ki naj bi žrtvam tudi grozil z orožjem. Da je bil pri izvedenih ropih zgolj v vlogi opazovalca, pa je zatrdil tudi Ferid Ravkić, ki je dejal, da se zadnjih dejanj zaradi vpliva drog, ki naj bi jih takrat užival, ne spominja.

Sodnica Marjeta Dvornik je iz izpovedb oškodovancev presodila, da je imel Ravkić pri dejanjih pomembnejšo vlogo in je bil tisti, ki je imel orožje oziroma se je do žrtev vedel nasilno. Ne verjame pa, je dodala, da je bil Drnovšek prisiljen izvajati rope, da bi se na tak način znebil domnevnega dolga do pajdaša. »Lahko bi se uprli, če bi želeli. Med sojenjem ste pogosto omenjali otroka, zaradi česar ste izrazili željo po čim krajšem prestajanju kazni. A otroka ste imeli tudi tedaj, ko ste dejanja izvrševali.« Ropi so bili po njenih besedah »grdi« in niso bili izvedeni z amaterskim pristopom, pač pa so bili skrbno načrtovani. »Izbirala sta si starejše oškodovance, saj sta pri njih pričakovala manj odpora, kar dejanjem daje še večjo težo,« meni sodnica.

Ropi so si bili podobni

Vsi ropi so se zgodili pred približno enim letom. Nasilen napad v Laporju, kjer sta roparja s pištolo in nožem okradla lokalnega župnika in njegovo sestro ter mu odnesla okoli 200 evrov iz denarnice in še 800 evrov iz pisarne, se je zgodil konec januarja lani. V župnišče sta prišla pod pretvezo, da prodajata čistilne krpe. V oklici Kranja in v Tržiču pa sta oropala še starejša Gorenjca. Pri prvem ropu sta nekaj ur opazovala hišo upokojenke in sredi dopoldneva nato vstopila skozi odklenjena vrata. Na hodniku hiše sta naletela na lastnico in jo napadla ter zvezala s plastičnimi zategami. Ukradla sta ji denar in zlatnino, poškodovana domačinka pa se je čez čas sama osvobodila iz zateg. V Tržiču sta starejšega domačina, ki naj bi mu prodajala vrečke, prav tako zvezala, tokrat s kablom telefonskega polnilca. Pred tem sta potrkala na balkonska vrata in kakor hitro jih je Gorenjec odprl, planila v stanovanje. Eden je upokojenca zgrabil, drugi pa mu je prislonil h glavi strašilno pištolo. Ko sta odhajala z nekaj sto evri v žepu, sta Tržičana zaklenila v eno izmed sob.

Kot smo poročali, je Ravkić stari znanec policije. V vzporedni preiskavi se je izkazal za enega izmed dobaviteljev prepovedanih drog, pred nekaj leti pa je bil vpleten tudi v incident, ki se je končal z vbodom krajana v vrat in uvažanjem ponarejenih bankovcev.