Na spletu so nezakonite enake stvari kot sicer v življenju, je poudaril podpredsednik komisije Andrus Ansip, pristojen za digitalni enotni trg.

Priporočila določajo operativne ukrepe za hitrejše odkrivanje in odstranjevanje nezakonitih spletnih vsebin, tesnejše sodelovanje med podjetji in drugimi deležniki ter boljšo zaščito državljanov.

Še posebej resno tveganje za varnost so teroristične vsebine, opozarjajo v Bruslju in za podjetja priporočajo pravilo, da morajo te vsebine odstraniti v eni uri po prijavi.

Poleg tega bi morale države in podjetja informacije o nezakoniti vsebini posredovati v šestih mesecih po odstranitvi, v primeru terorističnih vsebin pa v treh mesecih.

Pri odstranjevanju vsebin, zlasti pri samodejnem, morajo biti odločitve točne in utemeljene, da se spoštujejo temeljne pravice, svoboda izražanja in pravila o varstvu podatkov, še poudarjajo v Bruslju.

Komisija posebej izpostavlja, da bi morala industrija z malimi podjetji deliti izkušnje, prakse in rešitve, ki bi koristile zlasti manjšim platformam z omejenimi viri in strokovnim znanjem.

Današnja priporočila bodo dopolnila druge ukrepe za zagotavljanje interneta brez nezakonitih vsebin. Komisija med drugim pri tem sodeluje z internetnimi velikani, kot sta Facebook in Twitter.

V Bruslju poudarjajo, da bodo pozorno spremljali upoštevanje današnjih priporočil in na podlagi rezultatov odločili, ali so potrebni dodatni koraki, morda tudi nova zakonodaja.