Direktor Zdravstvenega doma Izola Evgenij Komljanec je potrdil našo informacijo, da je komisija za preprečevanje korupcije nad zdravstvenim domom uvedla preiskavo. »Sklep o tem smo prejeli danes,« je povedal včeraj. Komisija je pod drobnogled vzela sum korupcije in sum kršitve etike in integritete znotraj javnega podjetja. Natančneje: preverila bo poslovanje zdravstvenega doma z gospodarsko družbo Dr. Well, ki večinoma na Obali opravlja nenujne reševalne prevoze. Najbolj poznana je med ledvičnimi bolniki, za katere opravlja prevoze na dializo.

»Z družbo ne sodelujemo več, sodelovanje smo prekinili konec leta 2016. Ob presežkih, ki jih nismo več zmogli pokrivati sami, smo jih zaprosili za pomoč. Edina stvar, ki bi bila lahko sporna, je en račun, ki je za malenkost presegel 20.000 evrov,« pojasnjuje Komljanec. To pa je vsota, za katero bi po zakonu že morali oddati javno naročilo. Komljanec se ob tem sprašuje, kako bi lahko, ko so to vsoto dosegli, bolnikom rekli, da zanje nimajo prevoza oziroma naj nanj počakajo, dokler ne izpeljejo birokratskih postopkov. Iz javno dostopnih podatkov je razvidno, da je izolski zdravstveni dom z omenjenim podjetjem sodeloval med letoma 2010 in 2016 in mu v tem obdobju skupaj nakazal četrt milijona evrov.

Svetniki zahtevali izredno revizijo

Izolski zdravstveni dom se je v zadnjem času zaradi očitkov o nepravilnostih znašel tudi na dnevnem redu tamkajšnjih občinskih svetnikov. Ti so po nekaj medijskih objavah, da naj bi direktor posloval nezakonito, zahtevali izredno revizijo nad poslovanjem zdravstvenega doma Izola. Nadzorni svet zdravstvenega doma je sicer že ugotovil, da očitki ne držijo, tudi Komljanec jih zavrača, revizije pa se veseli.

»Vsake revizije se veselimo, da lahko še izboljšamo poslovanje, še posebej če jo plačajo drugi. Danes se zakonodaja in razna navodila nenehno spreminjajo, izobraževanja veliko stanejo, tako pa pridejo strokovnjaki kar v hišo in se lahko veliko naučimo,« pojasnjuje Komljanec.

Prav tako preiskava protikorupcijske komisije ni edina, ki so jo v teh dneh deležni. Komljanec je pojasnil, da so v ponedeljek že imeli na obisku davčno inšpekcijo, v petek pa so se jim na obisk napovedali inšpektorji za delo. Komljanec ne želi špekulirati, zakaj se obiski raznih inšpektorjev dogajajo ravno sedaj in v takšnem obsegu, dejstvo pa je, da so se začeli v času, ko je napovedal svoj ponoven vstop v lokalno politiko. S somišljeniki ustanavlja gibanje Ponosni na Izolo, zelo resno razmišlja tudi o tem, da bi se podal v boj za župana.