Kozmonavt Aleksander Misurkin ter astronavta Mark Vande Hei in Joe Acaba so varno pristali ob načrtovani uri v s snegom prekriti stepi severozahodno od mesta Dzhezkazgan v osrednjem delu Kazahstana. Iz ruske vesoljske agencije Roskozmos so sporočili, da se vsi člani posadke počutijo dobro, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruski kozmonavt Misurkin je pred vrnitvijo na ISS poveljevanje v torek predal rojaku Antonu Škaplerovu in prevzel vodenje modula sojuza, s katerim je nato trojica pristala na Zemlji. V vesolju je 40-letnik v dveh misijah preživel skupno 334 dni.

Misurki je bil tudi prvi, ki je prišel iz modula. Sledil mu je 50-letni Acaba, ki je v treh misijah v orbiti preživel skupno 10 mesecev, nato pa 51-letni Vande Hei, ki je bil prvič v vesolju.

Na ISS ostajajo Rus Škaplerov, Američan Scott Tingle ter Japonec Norishige Kanai. Konec meseca se jim bosta pridružila dva ameriška astronavta in ruski kozmonavt. ISS, ki pomeni redek primer rusko-ameriškega mednarodnega sodelovanja, od leta 1998 kroži okoli Zemlje.