Po poročanju Radia Maribor je moški poznih srednjih let, ki je živel sam v okolici Maribora, slabo oblečen stopil iz hiše in odšel po drva. Na dvorišču je padel in nezavesten obležal na tleh. Ko so ga v torek opoldne našli sosedje in poklicali reševalce, mu ti niso mogli več pomagati.

»V mrazu je ležal več ur, zato je prišlo do hude hipotermije,« je razložil zdravnik Gregor Prosen iz Zdravstvenega doma Adolfa Drolca Maribor, ki je v današnji Radijski tribuni razkril nesrečni dogodek in opozoril na nevarnost hudega mraza. V takšnih ekstremnih vremenskih razmerah so po njegovih besedah še posebno ogroženi starejši, ki se po padcu ne morejo dovolj hitro pobrati in zateči na toplo, v tako hudem mrazu pa lahko smrt nastopi razmeroma hitro.

Morda še pravočasno pa je pomoč dohitela 79-letnega moškega iz okolice Ormoža. V torek se je mogoče opit vračal domov in padel v sneg pred vhodom v svojo hišo. Našli so ga šele danes zjutraj in ga odpeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Njegovo zdravstveno stanje je kritično, saj je bil hudo podhlajen – njegova telesna temperatura je bila približno 21 stopinj Celzija.

Po besedah Jožeta Ferka s Klinike za kirurgijo v UKC Maribor pa so od 9. februarja obravnavali še dva podhlajena bolnika.

Tudi jutri bo izredno mrzlo jutro

Po podatkih agencije za okolje so ob 6. uri na Letališču Jožeta Pučnika in v Kočevju namerili -20 stopinj, v Ljubljani -12, na letališču Portorož pa -5 stopinj.

Za danes so bile napovedane jutranje temperature od -20 do -13, na Primorskem od -8 do -3, najnižje izmerjene temperature pa so bile še krepko nižje. V Novi vasi so tako izmerili -27, na Jezerskem -25, na Babnem Polju -24, v Logatcu -22, v Velikih Laščah -21, v Celju -20, v Novi Gorici -9 in v Kopru -5 stopinj Celzija.

Do vključno četrtka bo predvsem zjutraj zelo mrzlo, tudi čez dan bo temperatura v notranjosti vztrajala pod lediščem, opozarjajo na agenciji, kjer so tako za danes kot za četrtek zaradi mraza razglasili oranžno stopnjo ogroženosti.

Jutri popoldan možno rahlo sneženje

Danes bo precej jasno. Na Primorskem bo še pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od -8 do -4, na Goriškem in ob morju okoli 2 stopinj.

V četrtek zjutraj bo še nekaj jasnine, čez dan se bo od juga pooblačilo. Popoldne bo zahod in jug države zajelo rahlo sneženje. Snežilo bo tudi ob morju. Najnižje jutranje temperature bodo od -20 do -14, na Primorskem od -8 do -3, najvišje dnevne od -8 do -4, po nižinah Primorskem okoli 0 stopinj.

Možna je tudi poledica

V noči na petek bo na Primorskem sneg prehajal v dež, ponekod bo možna poledica. V petek bo oblačno, na Primorskem bo občasno rahlo deževalo, drugod pa rahlo snežilo. V soboto bo oblačno, na zahodu se bodo še pojavljale manjše padavine.

Dolgoletni nizi uradnih meteoroloških meritev v Sloveniji kažejo, da podobno mrzlo vreme zadnje dni februarja ali prve dni marca, torej na prehodu iz meteorološke zime v meteorološko pomlad, nastopi nekajkrat na stoletje.