Celotno območje pokriva kar štirinajst občin s skupno površino 1067 kvadratnih kilometrov in približno 53.000 prebivalci.

Na slovenski strani spada območje Geoparka Karavanke v del statistične regije Koroške ter zajema pet občin: Črna na Koroškem, Mežica, Prevalje, Ravne na Koroškem in Dravograd. Na avstrijski strani zajema devet občin: Sele (Zell), Galicija (Gallizien), Železna Kapla - Bela (Eisenkappel-Vellach), Žitara vas (Sittersdorf), Globasnica (Globasnitz), Bistrica nad Pliberkom (Feistritz ob Bleiburg), Pliberk (Bleiburg), Suha (Neuhaus), Labot (Lavamünd), ki so del Spodnje Koroške (Unterkärnten). Te občine so v letu 2013 tudi formalno ustanovile bilateralno čezmejno delovno skupnost s sedežem v Železni Kapli, katere cilji so: zaščita in ohranjanje naravnih in kulturnih virov, ozaveščanje in izobraževanje, predvsem v osnovnih šolah in vrtcih, a tudi s strokovno-znanstveno sfero, sonaravna turistična raba naravnega in kulturnega prostora ter bilateralni regionalni razvoj in izvedba projektov.

Geopark Karavanke je leta 2013 postal tudi del evropske mreže (EGN) in globalne mreže (GGN) geoparkov, od novembra 2015 pa ima naziv Unescov globalni geopark.

Najboljše razgledne točke

»Geopark Karavanke odlikujejo raznolika in ohranjena narava, izjemne geološke posebnosti, bogata in raznolika kulturna dediščina ter iskrena gostoljubnost domačinov. Vse to je mogoče najbolj pristno doživeti peš ali s kolesom,« je uvodoma povabil na raziskovanje geoparka Primož Vodovnik iz regionalne razvojne agencije za Koroško.

Značilnost Geoparka Karavanke so globoki zeleni gozdovi, prepredeni s kolovozi in gozdnimi potmi. Njihovi grebeni so dostopni po stezicah, ki praviloma vodijo do najboljših razglednih točk. Ob markiranih planinskih poteh so številne koče, kjer pohodnikom ponujajo toplo zavetje in prenočišče, krepčilno hrano in pijačo ter prijazne nasvete.

Čez Geopark Karavanke potekajo številne daljinske poti, na primer Via Alpina, Evropska pešpot E6, Slovenska planinska pot in Koroška planinska pot.

»Od naštetih poti bi izpostavil dve, Južnoalpsko panoramsko pot in koroški hribovski izziv – K24.

Južnoalpska panoramska pot, slovensko imenovana tudi Panoramska pot Karavanke, ki poteka po vrhovih od Roža pa vse do Štajerske, vodi skozi Geopark Karavanke s kar šestimi od sedemnajstih etap. Pohodniki jo lahko prehodijo sami ali pa s pomočjo izšolanih vodnikov Geoparka Karavanke, ki obiskovalce popeljejo do nepozabnih skrivnih kotičkov in povedo marsikatero zgodbo o legendah in o življenju v Karavankah.

K24 je 80 kilometrov dolga pot z vzponi na pet najvišjih vrhov okoli Črne na Koroškem, to so Uršlja gora (1699 metrov), Smrekovec (1577 metrov), Raduha (2062 metrov), Olševa (1930 metrov) in Peca (2125 metrov). Najbolj vzdržljivi in drzni gorniki, ki premagajo pot v manj kot 24 urah, postanejo člani Kluba 24. Obiskovalci se tudi sicer radi podajo na gorske vzpone na Peco, Košuto (2133 metrov), Obir (2139 metrov), Uršljo goro, Olševo, Raduho, na pohode po širnih prostranstvih 'ugaslega vulkana' Smrekovca ali pa na katero od urejenih zanimivih tematskih poti, primernih za sproščajoče sprehode ali raziskovalna potepanja,« je pojasnil dve izmed znamenitosti geoparka Primož Vodovnik.

Več kot pet kilometrov podzemne kolesarske poti

»Vse več je tudi vključevanja dodatnih interpretacijskih točk Geoparka Karavanke in posredovanja novega znanja na tematskih in geoloških učnih poteh, tako imenovanih geotrailih. Omeniti velja geološko kapelsko krožno pot, za katero bi geološko poenostavljeno lahko rekli, da se na njej obiskovalci sprehajajo iz Evrope v Afriko in nazaj, ali pa Geološko pohodno pot Obir, ki, kot že ime pove, vodi do Obirja, najvišjega vrha Geoparka Karavanke. V Mežici je geološka učna pot, ki vodi med domiselno urejenimi interpretacijskimi točkami ob mestu in v njem. V pripravi je tudi nova čezmejna daljinska geološka pot, ki bo zajela celotno območje Geoparka Karavanke in pohodnike v več kot desetih etapah popeljala mimo ključnih naravnih, geoloških in kulturnih točk,« je povedal Vodovnik.

V Geoparku Karavanke postaja pohodništvu in planinarjenju vse bolj enakovredno kolesarjenje. Tu najdete več kot tisoč kilometrov označenih ali na zemljevide vrisanih kolesarskih tur različnih vrst in težavnosti, številne urejene kolesarske steze, gorske in gozdne ceste ter kolovoze, po katerih je dovoljeno kolesariti, edinstveno podzemno kolesarjenje, veliko izjemnih »single trailov« za gorske kolesarje, številne so tudi kolesarske prireditve in tekmovanja. Raj za gorske kolesarje je gorskokolesarski park Peca, ki omogoča brezmejno kombiniranje tur med gorami, na gore, okoli njih in celo skoznje. Tod je mogoče kolesariti tudi dobesedno skozi goro, po opuščenih in skrivnostnih rudarskih rovih podzemlja Pece, globoko pod zemljo. Več kot pet kilometrov dolga edinstvena podzemna kolesarska pot vodi iz ene doline v drugo ter jo je mogoče prekolesariti v spremstvu vodnika in ob soju naglavnih svetilk.

Kot v vsaki pravi alpski destinaciji je v Geoparku Karavanke poskrbljeno tudi za plezanje, bodisi v naravnem okolju bodisi v urejenih športnih plezališčih.

Poleti so na južnem Koroškem najtoplejša jezera v Avstriji, zato ne preseneča vrvež ob njih. Ob jezerih in rekah je mogoč tudi ribolov.

Ko se je ob aktivnostih ali po napornem dnevu treba okrepčati ali če ste raje aktivni zgolj za mizo, je na tem koncu Slovenije odlično poskrbljeno za pristna kulinarična presenečenja. Mogoče jih je doživeti na številnih gostoljubnih turističnih kmetijah in v gostilnah.

O odličnosti ponudbe v geoparku priča nagrada jakob 2017 za turistično kakovost in odličnost v regiji Alpe-Jadran, ki jo je Geopark Karavanke prejel v okviru sejma Natour Alpe-Adria 2017, na temo Inovativni turistični programi za aktivni dopust v naravnem okolju.