Gost in njegova želja sta v osredju, uspešna zgodba pa čudovita popotnica, da se zadovoljen obiskovalec vrne, poudarjajo v Rimskih termah, ki po zasebnem prevzemu pred štirimi leti z novim lastnikom pišejo lepo turistično zgodbo.

»V svetu hotelirstva nenavadnih želja ni, ker zagotovo lahko vse izpolnimo,« pravi direktor Rimskih term Valerij Arakelov. Da to jemljejo resno, kaže njihov razširjen program storitev, ki ga sproti prilagajajo obiskovalcem.

Povej mi, od kod si, in vedel bom, kaj imaš rad

Zanimivo je dejstvo, da se želje gostov prepozna že po državi, iz katere prihajajo. To daje določene smernice turističnim delavcem.

»Gostje izbirajo programe glede na to, iz katere države prihajajo,« dodaja Arakelov. »Rusko govoreči gostje se zanimajo predvsem za ohranitev zdravja in dobrega počutja, kar se povezuje s tretmaji v našem medicinskem centru v Rimskih termah. Italijane zanimajo predvsem kvalitetne velneške storitve in okusna hrana. Germansko govoreči gostje si želijo udobne namestitve in spoznavanja skritih kotičkov Slovenije. Vsem gostom pa je skupno to, da jih zanima okolica Rimskih Toplic, ki je miren kotiček sredi neokrnjene narave, primeren za jogo, tajči, pohodništvo, nordijsko hojo in kolesarjenje,« pove direktor znamenitih term z bogato zgodovino.

V preteklosti so terme obiskovali številni ugledni gostje, med katerimi ni manjkalo kronanih glav in aristokracije, obiskovali so jih cesar Ferdinand, princesa Viktorija in Napoleonova sestra, princesa Murat. Da pa so sloves prestižnih, a hkrati cenovno zelo dostopnih term zadržali, danes pričajo podatki, da je v Rimskih termah pester obisk tako domačih medijsko znanih oseb s kulturnega, političnega in glasbenega področja kot tudi s tujih diplomatskih področij.

Obiski iz kar 50 držav

Družba Terme Resort, blagovna znamka Rimske terme, je preteklo leto sklenila izjemno pozitivno. Zaznali so največjo rast tujih nočitev, saj so kumulativno imeli kar 60-odstotno realizacijo tujih nočitev, gostje pa so prišli iz kar 50 držav sveta. Večjo rast so prav tako opazili na domačem trgu. Na tujih trgih opažajo najvišjo rast na germanskih trgih, to sta Avstrija in Nemčija, v Italiji, Srbiji in na Hrvaškem ter v Rusiji. Prav tako opažajo pozitivno rast nočitev v Franciji in na območju skandinavskih držav.

Največ dnevnih in vikend gostov pride na velneško razvajanje, obisk bazenov in savn ter na kozmetične tretmaje. S pestro, raznoliko in sezoni prilagojeno ponudbo pa zadržijo goste tudi na tedenskem oddihu.

Slediti smernicam je nuja

Glede na zasedenost zmogljivosti in po načelu, da mora imeti gost vedno v bližini nekoga, na katerega se lahko obrne, povečujejo tudi število zaposlenih. Vzporedno z željami obiskovalcev je rasla tudi želja po prenovi in dopolnitvah storitev. V preteklem letu so tako popolnoma prenovili Deželo savn, s tem pa povečali raznolikost programov in ritualov, izboljšali in dopolnili ponudbo. Na področju medicine so razširili nabor samoplačniških posvetovalnic. Danes sodelujejo s strokovnjaki na področju lokomotornega aparata, z najboljšimi specialisti ortopedske kirurgije, specialisti ortopedi in nevrokirurgi iz Slovenije. Tudi to področje namreč postaja vse bolj sestavni del modernih term.