Prve mesece v letu po tradiciji kraljuje najslavnejša med solatami – goriški radič, ki mu domačini pravijo sukenski regut. V akcijo pod okriljem GoGourmenta se je tokrat vključilo sedem restavracij: Oštarija Branik, Gostilna pri hrastu Nova Gorica, Gostilna Termika Ozeljan, Hoteli Winkler Lokve, Hitovi restavraciji Calypso in Tiffany ter Ošterija Žogica iz Solkana, ki gostom še vedno tudi v teh dneh ponuja goriški radič na številne načine.

Dobra sezona goriškega radiča

»Čeprav je glavna sezona reguta že mimo, smo si ga dovolj zagotovili tudi za prve dni v mesecu marcu. Pripravljamo ga vsaj na deset načinov. Tudi kot sladico. Največ obiskovalci posegajo po 'sukenskem regutu ku more bet' z ocvirki, kuhanim krompirjem, poširanim jajcem, fižolom in česnom. Pogosto jih tudi nevsiljeno poučimo, kako se je treba lotiti te specialitete,« pripoveduje Nataša Šuligoj, ena od članic dobro uigrane ekipe Ošterije Žogica, ki iz radiča vedno pripravijo tudi zanimivo zgodbo. »Obiskovalce popeljemo tudi k pridelovalcem, tako da iz prve roke izvejo, kako nastaja naša zimska vrtnica,« doda.

Posebno vrsto avtohtonega goriškega radiča na solkanskih in okoliških poljih gojijo že več kot 150 let, in sicer z zahtevnim siljenjem iz lastnega semena. Vsako leto ga gostinci kot tudi dobrojedci nestrpno pričakujejo. »Letos je bila sezona dobra v nasprotju z lani, ko je pošel v mesecu dni. V okviru akcije, ki jo je pripravila Turistična zveza, imamo radič v ponudbi od začetka januarja. Na jedilniku bo, dokler nam ga bodo prinašali pridelovalci. Vse je odvisno tudi od vremena,« dodaja Nataša.

Pridelava traja devet mesecev

Za priljubljeno solkansko restavracijo ob reki Soči radič goji sedem pridelovalcev na šestih domačijah: Boštjan Koršič, Joško Kancler, Igor Bašin, Ljudmila Srebrnič, Klara Jug in Jožica Drašček ter Marta Mučič.

Pridelava sukenskega reguta traja devet mesecev in, kot pravijo, gre devetkrat skozi roke. Začne se s setvijo zgodaj spomladi in večkratnimi žetvami ter pravilnim skladiščenjem in seveda čiščenjem. »Svojo bero goriškega radiča restavracije rezervirajo že pred zimo. Povpraševanje je iz leta večje, proizvodne zmogljivosti pa omejene. Izkazalo se je, da je radič pripraven za širšo uporabo v kulinariki,« pravi vodja projekta Dejana Baša, ki že razmišlja o majski akciji, ko bo v ospredju ponovno vrtnica. Lani je iz te zgodbe nastal novogoriški spominek – praliné burbončiča.