V pogovoru za Reuters v Londonu je makedonski predsednik dejal, da so to Republika Severna Makedonija, Republika Zgornja Makedonija, Republika Vardarska Makedonija in Republika Makedonija (Skopje).

Gre sicer za znane predloge, ki so pricurljali v javnost med dolgotrajnimi pogajanji z Grčijo. Slednja s spremembo imena države Makedonije, v katerem vidi ozemeljske težnje oziroma prisvajanje imena zgodovinske grške pokrajine, pogojuje prižig zelene luči za makedonsko včlanitev v EU in Nato. V Skopju upajo, da bo spor zglajen do julijskega vrha Nata, eno od odprtih vprašanj pa ostaja, ali bi bila za to potrebna tudi sprememba ustave. Zaev je dejal, da je rešitev mogoča tudi brez spremembe ustave, da pa so na to pripravljeni, rekoč, da imata tudi Nemčija in Grčija v ustavah zapisano svojo verzijo imena države, vendar tu ne gre za kakšno večjo spremembo ustave.

Na vprašanje, ali bi bila Grčija zadovoljna z enim od naštetih štirih imen, je Zaev dejal: »Da. Oni imajo še več variant, ki so jim bolj všeč, nekatere možnosti pa jim niso preveč po godu.«

Vprašanje je zelo občutljivo na obeh straneh meje. Zlasti v Solunu in Atenah je letos protestiralo na stotisoče Grkov, ki zahtevajo absolutno prepoved besede Makedonija v imenu severne sosede. Na drugi strani so v Skopju protestniki v torek nosili napise kot »Ustavite grški rasizem« in »Prekinite pogajanja«. Zažgali so tudi grško zastavo.