Na Hrvaškem so tudi danes zaprte ceste za tovornjake s priklopniki in vlačilce s polpriklopniki med notranjostjo države in obalo. Za ves promet je zaprtih več državnih cest v Gorskem kotarju, Liki in na delu jadranske magistrale pri Senju, avtocesta Reka-Zagreb med odcepoma Čavle-Delnice je odprta samo za osebna vozila, je poročal hrvaški avtoklub.

Težave so tudi v železniškem prometu v Liki in Gorskem kotarju. Zaradi mraza je zaprtih več šol, tudi na območju Bjelovarja, ki je bil z minus 9 stopinjami Celzija eno najhladnejših mest na Hrvaškem davi ob 7. uri. Pod ničlo je bilo davi tudi na otoku Lastovo, kjer so ob 7. uri namerili minus 1 stopinjo, kar je nenavadno mrzlo za južnodalmatinske otoke.

Podobne vremenske razmere kot na Hrvaškem so tudi v BiH, kjer so novozapadli sneg in nizke temperature dodatno upočasnili promet, posebej v gorskih predelih države. V zahodnem delu BiH, na območju Bihaća, močan veter ustvarja snežne zamete, so opozorile zimske službe.

Težave tudi v Srbiji, Črni gori in Makedoniji

V Srbiji se prav tako soočajo z nizkimi temperaturami, sneg in močan veter ovirata promet po celi državi, je sporočila avto-moto zveza Srbije. Kot so dodali, so hrvaške obmejne službe na več mejnih prehodih s Srbijo ustavile tovorni promet zaradi slabih vremenskih razmer na Hrvaškem.

Nič bolje ni v Črni gori, kjer se v večjem delu države soočajo s snegom, ki ovira promet posebej na severu in v osrednjem delu države, je objavila avto-moto zveza Črne gore. Tudi v najjužnejšem črnogorskem mestu Ulcinj je zapadlo 12 centimetrov snega, so sporočili iz črnogorskega hidrometeorološkega zavoda. Sneg ni padel samo ob obali na območju Boke Kotorske pri meji s Hrvaško.

Polarni val je zajel tudi Makedonijo, so pa glavne ceste prevozne, zato so ukinili prepoved prometa za tovorna vozila. Sneg je ohromil promet tudi v Albaniji, je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug.