Čeprav zelenice Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani še prekrivajo bele zaplate snega in so v teh dneh temperature globoko pod lediščem ter s tem vse prej kot spomladanske, v Botaničnem vrtu sneg ni edini, ki skrbi za belino. Na delih, kjer je veter razpihal sneg ali pa je ta na bolj s soncem obsijanih območjih še pred ohladitvijo skopnel, so namreč na plan že pokukali prvi zvončki. V Botaničnem vrtu so se jih razveselili, saj v petek začenjajo zdaj že tradicionalni tridnevni Festival zvončkov.

Zmrznejo in odmrznejo

»Zvončkom resda pravimo znanilci pomladi, a to so pravzaprav rastline zime. Imajo namreč to lastnost, da ko nanje pade sneg ali pa je mraz, zmrznejo in poležejo, potem pa se ob višjih temperaturah spet dvignejo,« eno od mnogih zanimivih lastnosti zvončkov predstavi vodja ljubljanskega botaničnega vrta Jože Bavcon. Ob tem zagotavlja, da obiskovalci festivala ne bodo ostali brez pogleda na zvončke. »Ne bo sicer tako belo kot pretekla leta, a nekaj jih je že pobelilo zelenice vrta, nekaj pa jih imamo tudi na toplem.«

Dogajanje v Botaničnem vrtu bo v prihodnjih dneh posvečeno predvsem navadnemu malemu zvončku, edini vrsti iz rodu malega zvončka, ki raste v Sloveniji. Vendar to ne pomeni, da zbirka Botaničnega vrta ni raznolika, saj na vrtu ob Ižanski cesti hranijo več kot petdeset različnih sort navadnega malega zvončka. »Tako kot smo si med seboj različni ljudje, so si tudi zvončki. Nekateri imajo denimo na belih cvetnih listih zelene lise, nekateri rumene glavice, nekaj je takih, ki imajo dvakrat po tri cvetne liste in zato spominjajo na zvezdice. Ko odkrijemo rastlino s tovrstnimi posebnostmi, lahko govorimo o novi sorti,« pove Bavcon.

Tridnevno festivalsko dogajanje

Festivalsko dogajanje se bo v petek ob 11. uri začelo s predstavitvijo botaničnih ilustracij navadnega malega zvončka, ki so jih pripravili študentje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, sočasno bo potekala tudi predstavitev zbirke varietet navadnega malega zvončka, ki rastejo v ljubljanskem Botaničnem vrtu. Ob 17. uri bo imela strokovnjakinja Blanka Ravnjak predavanje z naslovom Galantomanija, uro pozneje pa bo obiskovalcem o zvončkih predaval še Alan Street, glavni vrtnar in gojitelj zvončkov v angleškem vrtu Avon Bulbs, v katerem se lahko pohvalijo, da prodajo približno 100.000 belih znanilcev pomladi na leto.

»V Angliji so zvončki izjemno priljubljeni, a tam so večinoma nasajeni, kar pomeni, da rastejo predvsem v šopih. Angležem je zato zanimiv pogled na naše travnike, kjer so zvončki bolj razpršeni,« pojasnjuje Bavcon.

Sobotno dogajanje bodo v Botaničnem vrtu med drugim obogatili še z otroško delavnico Zvončki v pravljicah, ki se bo začela ob 11. uri, ter z vodenim ogledom spomladanskih rastlin ob 12. uri. Vodenje bo potekalo tudi v nedeljo ob 12. uri, uro prej pa bo na sporedu otroška delavnica Spoznajmo zvončke.