Zloraba vojske pred volitvami za politične cilje je naslov članka v sobotnem Dnevniku, kjer novinarka Anja Hreščak namiguje na zlorabo; napisana je trditev, da je vrh vojske spolitiziran. Trditev je, kot razumem, avtorstvo obrambnega analitika dr. Klemena Grošlja. Slednji trditev še podkrepi: točno se ve, kdo je čigav.

Kakšno je stanje na ministrstvu za obrambo in v Slovenski vojski, mi je bilo jasno na decembrskem srečanju upokojenih delavcev MORS, tako da ministrica ne bi smela biti začudena nad negativno oceno tega ubogega bataljona. Slika na sprejemu je bila jasna. Ministrica je v spremstvu neke uniformirane deklice v visokih petkah v krilu sama prišla na govorniški oder. Načelnik generalštaba je bil že prej v prvi vrsti v dvorani. Glede na dejstvo, da sem prišel s srečanja upokojenih delavcev obveščevalno-varnostne službe OVS, sem pričakoval tudi direktorja OVS, saj smo predčasno zaključili, a ga ni bilo.

V nagovoru, ki je bil dober, emocionalen, je ministrica nas upokojence prosila za pomoč. Govorila je o financah. Če bi rekla, fantje, poglejte, a imate kakšen vojaški škorenj viška doma, bi prinesel vsaj en par. Ja, brez denarja ni muzike – tokrat tudi orkestra SV ni bilo, da bi nam zaigral eno vojaško koračnico.

Spolitizirana vojska je nevarna zadeva. Grošelj navaja, da se ve, kdo je čigav. Če je res, kar pravi Grošelj, bi o tem morali kaj vedeti obe varnostni službi, Sova in OVS. OVS bi morala povedati imena in priimke spolitiziranih generalov, Sova pa imena in priimke politikov, ki imajo generale v navezi. Seveda pa bi morali najprej vedeti, čigava sta direktorja obeh varnostnih služb.

Vid Drašček, Vrhnika