Potem ko je ves čas veljalo, da v novonastalih kvalifikacijah za SP tri najboljše reprezentance iz vsake skupine prvega dela v drugega prenesejo le medsebojne rezultate, je Mednarodna košarkarska zveza Fiba danes postregla s presenečenjem. Zvezam je sporočila, da so ves čas živele v zmoti in da so pomembni izidi tudi proti zadnjeuvrščenim moštvom. Fiba si je tako privoščila nov spodrsljaj, saj bi morala ob predstavitvi sistema kvalifikacij jasno predstaviti vsako najmanjšo podrobnost, a tega ni storila. Za Slovenijo je tako obračun četrtega kroga proti Belorusiji naenkrat dobil veljavo, evropski prvak pa si je privoščil hud spodrsljaj, saj je v Minsku izgubil. Fiba s kvalifikacijami očitno dobiva tisto, kar je želela, saj eksoti premagujejo velesile, ki zaradi odsotnosti posameznikov iz lige NBA in evrolige igrajo z drugimi ali celo tretjimi postavami.

Da utegne imeti Slovenija proti Belorusiji težave pod košema, je bilo jasno v trenutku, ko je Gašper Vidmar po zmagi proti Črni gori odpotoval nazaj v Banvit. Vodstvo reprezentance ga bržčas ne bi spustilo, če bi vedelo, da bo tekma proti tokratnemu nasprotniku štela v drugem delu kvalifikacij. Za nameček se je v tretji minuti poškodoval še Edo Murić, ki na parket do konca ni več stopil. Belorusi so zagospodarili v skoku, ki so ga dobili s kar 46:28, v napadu izkoriščali šokantno slabo obrambo Slovenije, ki je v ključnih trenutkih zgrešila tudi nekaj čistih polaganj, za piko na i pa je Klemen Prepelič štiri sekunde pred koncem zapravil prosti met za izenačenje.

»Evropski prvak si poraza proti Belorusiji ne bi smel dopustiti. Še posebej, ker smo videli, da so v petek tu namučili Špance in izgubili praktično v zadnjem napadu. Ko si enkrat evropski prvak, moraš ta naziv braniti vsak dan. V tekmo smo šli, kot da je prijateljska, in bili za to kaznovani,« je po porazu za Kanal A razlagal Klemen Prepelič in dodal nekaj pikrih na celoten sistem kvalifikacij. »Vse skupaj je neregularno. Tisoč in ena stvar je, ki se spreminja iz dneva v dan. Vse skupaj je navadno sranje, a smo vsi v istem, zato izgovorov ni. Izgubili smo dve pomembni točki, ki ju bomo morali iskati proti na papirju precej močnejšim tekmecem.«

Drugi izid 4. kroga v skupini A: Španija – Črna gora 79:67 (23:17, 46:39, 64:53).