Novomeški kriminalisti pozivajo občane, naj v želji po hitrem zaslužku ne nasedajo goljufom, ki prežijo na naivne. Neznanci naj bi jih prepričali, da lahko z manjšim vložkom na lahek način zaslužijo večjo vsoto denarja in zlata. Ko vložijo večjo vsoto, pa ostanejo brez vsega.

V zadnjem obdobju so prejeli več prijav opeharjenih oškodovancev, ki so v želji po hitrem zaslužku nasedli prevarantom. Njihove izpovedi so zelo podobne. V zameno za gotovino, s katero naj bi »oprali umazan denar« iz Italije, naj bi dobili vrnjen denar z visokimi obrestmi. Ko so izročili manjše zneske, so dejansko prejeli vložen denar z visokimi obrestmi in se na ta način prepričali o »resnosti posla«. Ko pa so vložili več denarja, ga niso dobili povrnjenega, kaj šele obresti. Izgovor storilcev je bil, da so njihovega glavnega pajdaša prijeli policisti, da denarja ni več, saj ga je med begom pred policijo odvrgel in podobno. Oškodovance so celo pozivali, naj o tem ne obveščajo policistov, saj naj bi v tem primeru policija kazensko preganjala tudi njih.

Na podoben način so ljudi ogoljufali pri prodaji zlata, ki naj bi izviral iz sumljivih poslov. Storilci so oškodovancem za nizko ceno prodali manjšo količino pravega zlata. Oškodovanci so pristnost oziroma kakovost zlata preverili v zlatarnah, kjer so jim pristnost potrdili in odkupili zlato po tržni ceni, ki je bila v tem primeru precej višja od nabavne.

Oškodovance zaslužek običajno prepriča o nabavi večje količine zlata, a jim storilci ob izročilu večje količine denarja v zameno izročijo barvno kovino, ki je le na videz podobna zlatu. Da so ogoljufani, izvedo šele, ko želijo to »zlato« prodati. Kriminalisti zato občane pozivajo, naj v želji po hitrem zaslužku ne nasedajo prevarantom. Če pa postanejo žrtev goljufije ali pa jim kdo ponuja tovrstne zaslužke, pa naj o tem takoj obvestijo policiste. sta