Gasilci na Celjskem so imeli minuli petkov večer polne roke dela. Malo pred 18. uro je zagorelo na podstrešju stanovanjske hiše v kraju Irje v občini Rogaška Slatina. Na kraju so posredovali gasilci prostovoljnega gasilskega društva (PGD) iz Rogaške Slatine, Kostrivnice, Svetega Florjana in Rogatca, pa tudi Steklarne, ki so se več ur borili z ognjenimi zublji, a jim hiše kljub vsem naporom ni uspelo rešiti. Ta je tako poškodovana, da ni več primerna za bivanje, zato so člani družine, ki so bivali v njej, zatočišče našli pri dobrih sosedih, kjer bodo do nadaljnjega lahko tudi ostali. Gasilci pa so morali na istem kraju posredovati tudi naslednji dan, saj so se pojavila še nova žarišča.

Zagorelo v delavnici

Dvajset minut po 18. uri je isti večer zagorelo tudi v Vodicah pri Kalobju v občini Šentjur, in to v garaži gospodarskega poslopja, v kateri sta se v tistem času zadrževala domačina. Ogenj, ki je zajel tudi osebno vozilo v garaži in ostrešje gospodarskega poslopja, so omejili in pogasili gasilci domačega PGD s Kalobja, iz Dobja ter Slivnice, oba domačina pa sta v požaru utrpela hude opekline po vsem telesu, zato so na pomoč prihiteli tako reševalci nujne medicinske pomoči iz Celja kot tudi Šentjurja, ki so oba poškodovana oskrbeli in ju odpeljali na nadaljnje zdravljenje. Eden je ostal v celjski bolnišnici, drugega so morali zaradi hujše stopnje opeklin prepeljati v Univerzi klinični center Ljubljana.

Skozi zamete do hiše

Ogenj je povsem uničil ostrešje gospodarskega poslopja, osebno vozilo in garažo z raznim orodjem in stroji. Kot nam je povedal Dejan Hribernik, poveljnik in obenem vodja intervencije PGD Kalobje, je bila to ena težjih intervencij, saj je zagorelo na težko dostopnem terenu, kjer se cesta kakšnih 800 metrov vzpenja strmo v hrib. »Ker je snežilo in pihalo ter sproti delalo zamete, smo morali najprej aktivirati plužne enote, da smo sploh prišli do hiše. Najprej s tremi gasilskimi vozili, še tri pa so ostala v dolini, v pripravljenosti. Ko sem videl poškodovana, se mi je zdelo njuno stanje zelo resno, zato sem poleg reševalcev zdravstvenega doma prosil tudi za reševalno vozilo iz Celja in izkazalo se je, da sem se odločil prav. Potem je bilo potrebnega precej napora, da smo še vsa ta vozila, vključno s policijo, spravili do hiše,« nam je povedal Hribernik. Intervencijo, v kateri je sodelovalo kar 37 gasilcev, so zaključili po petih urah. Kot je še dejal Hribernik, jih je sneg precej oviral, a se po drugi strani izkazal tudi kot dobrodošel, saj če ga na strehi hiše ne bi bilo toliko, bi zagotovo tudi ta družina ostala brez strehe nad glavo. »Zdaj samo upamo, da bo tudi z obema poškodovanima vse v redu,« je še dodal Hribernik.