Na hitri cesti Razdrto-Nova Gorica med cestninsko postajo Nanos in priključkom Selo je zaradi burje prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami. Na regionalni cesti Podnanos-Manče-Vipava-Ajdovščina pa velja prepoved prometa za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton.

Najmočnejši sunki burje na Primorskem bodo do noči na torek ponekod presegali hitrost 100 kilometrov na uro, opozarjajo na agenciji za okolje.

Na urgenci imajo te dni več dela

Zelo mrzlo vreme prinaša nevšečnosti tudi pešcem. V urgentnem bloku Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana imajo namreč te dni precej več dela. Zdravniki opozarjajo ljudi, naj bodo zaradi poledice posebej previdni, saj že beležijo porast števila poškodovanih zaradi padcev, so pojasnili v UKC Ljubljana.

Ob izredno nizkih temperaturah zdravnica družinske medicine Nena Kopčavar Guček sicer svetuje previdnost predvsem tistim, ki že imajo težave z zdravjem, saj se lahko ob stiku z mrazom njihovo stanje poslabša. Sicer pa, kot pravi, če se dobro prilagodimo, je tudi zima lahko lepa in nenevarna.

V zelo mrzlih dneh izhode na prosto odsvetuje ljudem, ki imajo gripo, prehlade ali kakšna virusna obolenja. Visoke temperaturne razlike, ko stopimo iz ogrevanih bivalnih prostorov na deset stopinj pod ničlo, so za organizem velik izziv. Organizem, ki je že obolel, pa se še težje prilagaja. Navaden prehlad se lahko sprevrže v pljučnico, opozarja.

Mrzlega vremena se morajo po njenih besedah paziti tudi kronični bolniki. Vsi ostali naj poskrbijo za primerno obutev, oblačila, tudi pokrivalo in zaščito obraza. Rekreacijo na prostem pa v hudem mrazu, ko so temperature pod minus deset stopinj, odsvetuje.

Občutek mraza bo v prihodnjih dneh stopnjeval veter

Danes bo zmerno do pretežno oblačno, ponekod na jugu bo občasno naletaval sneg. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od -8 do -5, po nižinah Primorske okoli nič stopinj.

V prihodnjih dneh bo v večjem delu Slovenije srednja dnevna temperatura pod -7 stopinj, kar je okoli 10 stopinj manj, kot je povprečje za ta čas, občutek mraza pa bo še stopnjeval severovzhodni veter, na Primorskem močna burja. Predvidoma bo najhladneje v sredo s temperaturami tudi pod minus 15 stopinj Celzija, nato pa naj bi od četrtka dalje mraz popustil.

Podobno mrzlo je bilo nazadnje januarja lani, ob koncu februarja pa nazadnje leta 2005. Dolgoletni nizi uradnih meteoroloških meritev v Sloveniji namreč kažejo, da podobno mrzlo vreme v tem delu leta, ob prehodu iz meteorološke zime v meteorološko pomlad, nastopi nekajkrat na stoletje.

Vozniki morajo biti še bolj previdni

Ob napovedanem zelo mrzlem vremenu se morajo pred vključitvijo v promet vozniki še bolje pripraviti kot sicer v zimskih razmerah in voziti še bolj previdno. Mraz in slabo vreme namreč posežeta v delovanje motorja, mehanike in vplivata na vidljivost, so opozorili na AMZS. Posebno skrb v mrzlem vremenu velja nameniti stanju akumulatorja in tekočinam v avtomobilu.

Na prihajajoče zelo nizke temperature se pripravljajo tudi zimske vzdrževalne službe po Sloveniji, ki bodo morale poseči po drugačnih posipnih materialih. Za temperature pod minus 22 stopinj Celzija je to drobljenec. Tudi zimske službe voznike pozivajo k dodatni previdnosti in strpnosti v prometu.

Sicer pa za vse, ki se v zelo mrzlem vremenu gibljejo na prostem, ni odveč opozorilo o previdnosti. V mrazu so bolj ranljivi majhni otroci, starejši in kronični bolniki. Posebno skrb velja nameniti tudi živalim.