»Vem, da ne bodo vsi srečni in da se bodo vrstile kritike,« je po sklepu povedala predsedujoča v komiteju Nicole Hoevertsz.

V praksi gre za vprašanje, ali bodo ruski športniki smeli na današnji sklepni slovesnosti iger vkorakati na stadion z nacionalno zastavo ali le v okviru zastave Mednarodnega olimpijskega komiteja.

Izvršni odbor Moka se je za svoj predlog odločil tudi zaradi dveh novih primerov dopinga na letošnjih igrah na Korejskem polotoku. Sicer pa je izvršni odbor še enkrat potrdil, da so Rusi poravnali kazen v višini 15 milijonov dolarjev, ki bodo porabljeni v boju proti dopingu, ter pohvalil odnos in obnašanje ruskih športnikov med igrami samimi.

»Okvirno smo se vse dogovorili, a pred končno odločitvijo smo počakali še na konec razprav v izvršnem odboru,« je po seji povedal predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach, ki je prav tako dodal, kako pomembno je, da bi Mok dobil potrdilo, da so ruski športniki, ki so nastopili v okviru olimpijskih simbolov, prestali dopinške teste brez novih primerov.

Za dva ruska pozitivna primera, na testu sta padla igralec curlinga Aleksander Krušenicki in voznica boba Nadježda Sergejeva, pa Nicole Hoevertsz dodaja: »Gre za dva posamična primera. Nikakor nimamo novih dokazov o sistemskem dopingu.«

Mok je ruski olimpijski komite suspendiral 5. decembra lani, pred igrami pa vendarle dovolil ruskim olimpijcem nastop v Južni Koreji, a le s posebnim povabilom in v okviru zastave Moka.