Obtožbe, ki jih je na washingtonsko zvezno sodišče vložil posebni tožilec za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016 Robert Mueller, kažejo, da si je Manafort zagotovil usluge t. i. habsburške skupine bivših evropskih politikov »za stališča, naklonjena Ukrajini, vključno z lobiranjem ZDA«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skupino, ki je delovala leta 2012 in 2013, je vodil neimenovani »bivši evropski kancler«. Lobirali pa so pri ameriških kongresnikih in uradnikih Bele hiše, je razvidno iz obtožnice.

Navidezno naj bi nudili svojo neodvisno oceno ravnanj ukrajinske vlade, medtem ko so bili dejansko plačani lobisti za Ukrajino.

»Bivši evropski kancler« bi lahko bil Alfred Gusenbauer

Kot navaja spletni portal Politico, bi »bivši evropski kancler« lahko bil Alfred Gusenbauer, ki je bil avstijski kancler leta 2007 in 2008. Gusenbauer se je po podatkih pravosodnega ministrstva ZDA še z dvema lobistoma iz skupine leta 2013 srečal s člani in uslužbenci ameriškega kongresa.

Mueller je sicer v petek vložil dodatne točke obtožnice tako proti Manafortu kot tudi njegovemu pomočniku Ricku Gatesu, ki zadevajo njune posle v Ukrajini, pranje denarja, utajo davkov in druga kazniva dejanja. Manaforta obtožbe bremenijo za čas, ko je delal za Janukoviča med letoma 2006 in 2014.

Janukovič je bil ukrajinski predsednik med letoma 2010 in 2014, ko je bil strmoglavljen med množičnimi protesti zaradi korupcije njegovega režima. Potem ko je leta 2014 pobegnil v Rusijo, Manafort zanj več ni delal. Vrnil se je v ZDA, leta 2016 pa se je pridružil Trumpovi predsedniški kampanji.

Habsburška skupina naj bi delovala neuradno in brez vidnih vezi z ukrajinsko vlado, kaže memorandum Manaforta iz junija 2012.

Manafort sicer v novih točkah obtožnice ni obtožen za nobeno kaznivo dejanje v povezavi s to skupino, so pa njene dejavnosti navedene kot dokaz njegovega lobiranja za Ukrajino. Zakone pa je kršil, ker lobiranja ni prijavil v ZDA, še navaja AFP.

Njegov pomočnik Rick Gates je sicer v petek priznal, da je v okviru Muellerjeve preiskave lagal FBI glede lobiranja za Ukrajino. Priznal je tudi krivdo za razne finančne poneverbe in ob tem v zameno za nižjo kazen privolil v sodelovanje z Muellerjem. Ta bo njegovo priznanje izkoristil za pregon Manaforta. Če bo še Manafort priznal krivdo in privoli v sodelovanje, pa bo jasno, da se preiskava bliža samemu vrhu ameriške vlade.