Čeprav je pred osmimi dnevi 12 mestnih svetnikov županu Zoranu Jankoviću predložilo podpise, s katerimi so zahtevali sklic izredne seje na temo Celice, te (za zdaj) ne bo. Janković je zahtevo zavrnil, kar je utemeljil v treh točkah. V prvi je navedel, da je ena podpisnica podporo naknadno umaknila. To je svetnica SD Irena Kuntarič Hribar. V naslednjih dveh točkah pa trdi, da podpisniki niso navedli, zakaj gradiva ni mogoče uvrstiti na redno sejo mestnega sveta. In da niso opredelili razlogov in ciljev, zaradi katerih je ta akt pomemben.

Občina in javni zavod Ljubljanski grad sta danes v sporočilu za javnost sicer odgovorila na odprta vprašanja, ki so jih predlagatelji sklica izredne seje izpostavili v gradivu. Med drugim sta razkrila, da je ocenjena vrednost prenove Celice 600.000 evrov.

Kot ključen se je izkazal umik podpisa Irene Kuntarič Hribar, ki sicer prihaja iz vladajoče koalicije. Medtem ko smo od nekaterih drugih svetnikov slišali, da je bila tarča pritiskov, je sama dejala, da se je za takšen korak odločila, ker ji SDS ni poslala gradiva. »V svetniški skupini SDS so mi obljubili, da mi bodo gradivo predhodno posredovali v pregled, a mi ga niso,« je dejala Kuntarič-Hribarjeva in dodala, da je videla le okrožnico, ki je bila temelj gradiva. Slednje je prejela po tem, ko je umaknila podpis.

Znova bodo skušali sklicati izredno sejo

Mirko Brnič Jager (SDS) odgovarja, da v tem postopku ni običajno, da bi pošiljali gradivo podpisnikom glede na to, da se vsebinsko ni bistveno razlikoval od okrožnice in da je postopek končan z županovim (ne)sklicem seje. Dodal je, da Kuntarič-Hribarjeva ni izrazila izrecne želje, da bi ji poslali ta dokument.

»Če bi se kaj vsebinsko spremenilo, bi seveda začeli drugi krog usklajevanja besedila,« je dejal Brnič Jager, ki vidi razloge za to, da Janković ni sklical izredne seje drugje. »Izhajajoč iz napak, ki se vrstijo druga za drugo, si ni mogel dovoliti, da bi se izredna seja zgodila. To je njegov izhod v sili,« je dejal, nato pa pojasnil, zakaj meni, da so županovi razlogi za zavrnitev sklica izredne seje neutemeljeni.

Pravi, da nikjer v poslovniku ne piše, da pogoji za sklic niso izpolnjeni, če se kdo od podpisnikov naknadno umakne. Dodaja, da je treba upoštevati načelo sorazmernosti. Ko so zbrali 12 podpisov, so namreč končali zbiranje. Če bi vedeli, da bo kdo odstopil od podpore, pa bi zbiranje podpisov nadaljevali.

Če župan ne skliče izredne seje, jo po poslovniku lahko 12 podpisnikov. Medtem ko Brnič Jager pravi, da bodo storili prav to, je Janković sporočil, da tega ne morejo storiti, ker nimajo dovolj podpisov podpore. Kuntarič-Hribarjeva zdaj gradivo ima. Bo sodelovala pri vnovičnem poskusu sklica izredne seje? »V zvezi s tem me še niso poklicali. Če me bodo, se bom odzvala in pogovorila z njimi, kako bi to zadevo speljali naprej,« je odgovorila.