Nemški hokejisti se nikakor niso zadovoljili s četrtfinalno zmago proti Švedski, saj so tudi polfinalno srečanje začeli zelo motivirano in uspešno ustavili uvodni nalet Kanadčanov, ki so imeli najboljšo priložnost, ko je sam pred nemškega vratarja Dannyja Aus Den Birkna s strani pridrsal Derek Roy, a je bil njegov strel obranjen.

Kanadski igralci so ob izključitvi Felixa Schultza zaradi naleta zagrešili dve začetniški napaki, saj so si privoščili dve izključitvi, drugo zaradi napak ob sodnikovemu metu v njihovi tretjini. Nemci so igro petih proti trem izkoristili z zadetkom Brooksa Maceka, ki je iz zapestja v 15. minuti meril ob levi vratnici dobro pokritega vratarja Kevina Poulina.

V kanadsko igro se je prikradla živčnost, nemška ekipa je še naprej z dobrim drsanjem, agresivno igro na ogradi in odličnim zapiranjem prostora na svoji modri črti onemogočala nasprotnikove poizkuse. Dodaten šok za favorite je sledil v četrti in sedmi minuti druge tretjine, saj so Nemci zadeli iz dveh čudovito izpeljanih protinapadov.

Izjemna druga tretjina Nemcev

Najprej je Patrick Hager iz obrata zaposlil udrsavajočega Matthiasa Plachto, ki je počakal, da se je Poulin spustil na kolena, in pospravil plošček pod prečko. Še nekoliko lepše pa je kanadskega varuha mreže tri minute kasneje premagal Frank Mauer, ko je podajo s palico med nogama pospremil v gol za vodstvo s 3:0.

Kanadčani so uspeli hitro odgovoriti, in sicer 47 sekund kasneje, ko je bil zaradi grobosti izključen Yannic Seidenberg in je s strelom na prvo zadel center iz Edmontona Gibert Brule. Dobro minuto kasneje so imeli njegovi soigralci zaradi napake nemške klopi pri menjavi priložnost za rezultatski priključek, ki je niso izkoristili, so pa zato svoj powerplay v zadetek po vsega treh sekundah pretvorili Nemci (4:1). Ob odboju po strelu z branilskega položaja je bil strelec Hager.

Aktualni olimpijski prvaki so postajali vse bolj živčni, očitno je namreč postalo, da nikakor ne najdejo rešitev za nemško taktično postavitev, ki je z agresivno obrambo prežala na napake kanadskih napadalcev in z lahkoto prehajala v situacije dva na ena oziroma tri na dva. Nedisciplina Kanadčanov se je odrazila tudi v številnih izključitvah, med drugim je zaradi naleta v glavo na sredini igrišča petminutno izključitev presedel Brule.

Nemčija je bila le 20 minut oddaljena od zgodovinske uvrstitve v finale olimpijskega hokejskega turnirja. Pred tem so leta 1932 na olimpijskih igrah v Lake Placidu in 1976 na igrah v Innsbrucku osvojili bronasto odličje, a se tudi Kanadčani niso predali tako zlahka in do 50. minute z zadetkoma Mata Robinsona in Dereka Royja vendarle uspeli približati na 3:4, vendar je pri rezultatu kljub kanadskim poizkusom brez vratarja tudi ostalo.

Nemčija se bo v nedeljskem velikem finalu pomerila z Rusijo, ki je danes zjutraj s 3:0 odpravila Češko.