Banka Slovenije je na svoji spletni strani na seznamu izdanih dovoljenj navedla, da je v sredo poteklo dovoljenje za povečanje lastništva v Gorenjski banki nad 50 odstotkov, ki ga je izdala 21. februarja lani.

Predsednica izvršnega odbora AIK Banke Jelena Galić, ki je sicer tudi članica nadzornega sveta Gorenjske banke, je za Finance dejala, da »AIK Banka v poslovanju prioritetno spoštuje regulatorno usklajenost, tako da bodo, tako v primeru podaljšanja kot v primeru obnavljanja potrebnih dovoljenj v nadaljnjem postopku kupovanja delnic Gorenjske banke, spoštovali vse zahteve pristojnih regulatornih institucij, tako v Srbiji kot v Sloveniji«.

Rok za predložitev dovoljenj poteče sredi marca

Vso zahtevano dokumentacijo, povezano s postopkom kupovanja delnic Gorenjske banke, so, kot je izpostavila, že dostavili regulatorjem. »Zato verjamemo, da bomo začeti postopek končali v rokih, ki jih je postavil prodajni konzorcij,« je dodala.

Sredi marca namreč poteče 45-dnevni rok, ki ga je skupščina Save dala srbski AIK banki, da predloži vsa potrebna in veljavna dovoljenja za prevzem Gorenjske banke.

Srbski poslovnež Miodrag Kostić, ki želi prek svoje srbske AIK banke prevzeti Gorenjsko banko, je prepričan, da bo v roku dobil vsa potrebna dovoljenja in končal postopek nakupa delnic banke, čeprav mu je srbska banka odvzela dovoljenje, poteklo pa je tudi slovensko dovoljenje.