Kot je v nagovoru poslancem poudaril Cipras, različni podatki kažejo, da je Novartis, pod katerega spada tudi slovenski Lek, tisočem zdravnikom plačeval, da so predpisovali njihova zdravila, sodeloval v manipuliranju s cenami svojih izdelkov in pral denar prek medicinskih kongresov »vprašljivega slovesa«.

Kritiki vlade Ciprasu očitajo, da želi s preiskavo, ki temelji na lažnih informacijah, preusmeriti pozornost od resničnih težav, kot so še vedno zaostrene gospodarske razmere in aktualna zunanjepolitična vprašanja. Menijo tudi, da za obtožbe ni dovolj trdnih dokazov.

»Bedasto klevetanje«

Ti po navedbah AFP med drugim temeljijo na navedbah prič, ki so v preiskavi pod vodstvom ZDA trenutno pod posebno zaščito. Avramopulos, ki je med letoma 2006 in 2009 vodil zdravstveni resor, je proti njim že vložil tožbo zaradi klevetanja in krivega pričanja ter zahteval, da njihove identitete javno razkrijejo.

Zelo ostro se je na obtožbe odzval tudi Sturnaras, čigar žena je s svojim podjetjem za stike z javnostmi organizirala kongres pod sponzorstvom Novartisa. Navedbe je označil za »bedasto klevetanje«.