53-letni Nair je bil pri podjetju od leta 1987 in je veljal za vzhajajočo zvezdo, saj je bil uspešen in je hitro napredoval najprej iz proizvodnje pa do samega vrha podjetja. Leta 2015 je postal globalni direktor za razvoj, nato se je povzpel na položaj direktorja za tehnologijo, od lanskega maja pa je bil predsednik za Severno Ameriko.

Vodstvo podjetja je pred nekaj tedni dobilo anonimno prijavo o neprimernem obnašanju Naira, sprožili so notranjo preiskavo, ki se je zanj končala slabo. »Zavezani smo zagotavljanju in negovanju varne in spoštljive kulture in pričakujemo, da se tega držijo tudi vodilni. Odločitev smo sprejeli po temeljitem pregledu,« je sporočil glavni izvršni direktor Forda Jim Hackett.

Kaj je storil, ni znano

Skrivnosten glede svojih grehov je bil tudi Nair, ki je indijskega rodu: »Globoko obžalujem primere, ko pri vodenju podjetja nisem delal v skladu z načeli, ki sem jih skupaj s podjetjem nenehno poudarjal.«

Tako še vedno ni znano, kakšne vrste neprimerno obnašanje je odneslo Naira. Glede na dosedanje izkušnje s podobnimi primeri v ZDA bi lahko šlo za afero s kakšno žensko ali moškim ali pa za rasizem.

Za Hacketta, ki je na čelo Forda napredoval lani maja, ko je Nair napredoval na položaj predsednika za Severno Ameriko, je to že drugi odmeven primer »neprimernega obnašanja«. Podjetje je avgusta lani plačalo deset milijonov dolarjev odškodnine zaradi spolnega in rasnega nadlegovanja v dveh tovarnah v Chicagu.