Olimpijska slalomska preizkušnja je pri moških poskrbela za največje presenečenje v vsej sezoni. Nepremagljiva Marcel Hirscher in Henrik Kristoffersen namreč nista zdržala olimpijskega pritiska. Avstrijec je odstopil na prvi progi, Norvežan, vodilni po prvem nastopu, pa na drugi. Njuni silno redki napaki je najbolj izkoristil Šved Andre Myhrer, ki je pri dobrih 35 letih postal najstarejši slalomski olimpijski prvak. Nad napakama Hirscherja in Kristoffersena se nista pritoževala Ramon Zenhäusern in Michael Matt. Švicar in Avstrijec, ki sicer v tej sezoni tvorita slalomski vrh, sta osvojila srebrno in bronasto kolajno.

»Olimpijska zlata kolajna mi pomeni vse na svetu. Zanjo sem treniral vse življenje,« se je veselil Andre Myhrer. »Na prvi progi sem bil hiter in sem imel odlično izhodišče za napad na vrh. Vedel sem, da se obeta zanimiva preizkušnja. Olimpijske igre so nepredvidljive, nanje sem bil odlično pripravljen. V zgornjem delu sem čutil, da sem izgubil nekaj stotink, zato sem v spodnjem napadel na vso moč. Izšlo se je,« je zmagovito formulo opisal Myhrer, po Ingemarju Stenmarku, Anji Pärson in Fridi Hansdotter četrti Šved z zlato olimpijsko slalomsko kolajno. Myhrer je nadgradil uspeh izpred osmih let, ko se je iz Vancouvra vrnil z bronasto olimpijsko kolajno. Tedaj je zaostal za prvakom Giulianom Razzolijem in Ivico Kostelićem, prehitel pa je trojico Benjamin Raich-Marcel Hirscher-Mitja Valenčič na četrtem, petem in šestem mestu.

Slovenska reprezentanca v Pjongčangu ni bila tako uspešna kot na omenjeni olimpijski preizkušnji v Kanadi, kjer je bil Mitja Valenčič po prvi progi celo drugi. Štefan Hadalin in Žan Kranjec sta sicer olimpijsko napadla, a plačala davek prevelikega tveganja. Oba sta odstopila že na prvi progi, doseženi časi do odstopa pa so nakazovali, da bi lahko dosegla največji slalomski uspeh v sezoni. A sta bila od njega precej oddaljena.

Ramon Zenhäusern je na drugo mesto napredoval z devetega po prvi progi, Michael Matt na tretje celo z dvanajstega. Avstrijec je poskrbel, da družina Matt ni dolgo čakala olimpijske kolajne, saj je bil njegov brat Mario prvak pred štirimi leti v Sočiju. »Več kot polovice tekmecev, ki so imeli prednost po prvi progi, nisem mogel spremljati v živo. Tako živčen sem bil. Kristoffersenove napake nisem pričakoval, saj slovi kot odličen tekmovalec. No, storil jo je in mi dal lepo darilo,« je priznal Michael Matt.

Podobno kot na veleslalomski preizkušnji so izjemen napad uprizorili Francozi. Le da tokrat niso bili poplačani s kolajno, saj so Clement Noel, Alexis Pinturault in Victor Muffat Jeandet zasedli četrto, peto in šesto mesto. Presenetil je predvsem Noel, ki je za bronasto kolajno zaostal za štiri stotinke sekunde. Za drugo večje presenečenje je s sedmim mestom poskrbel Šved Kristoffer Jakobsen, medtem ko je Norvežan Sebastian Foss Solevaag naredil napako tik pred ciljem in ostal brez olimpijske kolajne.

Marcel Hirscher bo imel v soboto novo priložnost za osvojitev tretje zlate olimpijske kolajne, s katero bi se izenačil z najuspešnejšimi alpskimi smučarji na enem olimpijskem prizorišču – rojakom Tonijem Sailerjem, Francozom Jean-Claudom Killyjem in Hrvatico Janico Kostelić. Avstrijec bo nastopil na moštveni preizkušnji, na kateri bo imela ob treh zjutraj po slovenskem času lepo priložnost za odmevno uvrstitev tudi slovenska reprezentanca. Rezultati ekipnih preizkušenj preteklosti sicer niso na strani slovenske reprezentance, ki je praviloma izgubljala dvoboje v uvodnem krogu.