Kljub temu predsednik Pahor, kot so danes sporočili iz njegovega urada, ni prepričan, ali srbski predsednik Aleksandar Vučić njegovo izjavo o podpori za diplomatsko priznanje Kosova med članicami EU pozna v celoti. V njej je namreč izrecno rečeno, da bo Slovenija podpirala Kosovo, če bo izpolnjevalo pogoje. Med njimi so spoštovanje sporazuma o normalizaciji odnosov med Prištino in Beogradom, oblikovanje skupnosti srbskih občin na severu Kosova in ratifikacija sporazuma o meji s Črno goro, so še navedli.

V uradu predsednika republike so še poudarili, da si Pahor prizadeva, da bi se kljub nekaterim pomembnim razlikam med državami Zahodnega Balkana problemi urejali in ne zaostrovali in da se je tudi pri odgovoru na vprašanje glede pomoči Slovenije Kosovu zelo natančno izjasnil. Meni, da bi kljub znanemu srbskemu zavračanju možnosti diplomatskega priznanja Kosova uradni Beograd moral upoštevati navedbo izpolnitve pogojev, ki jih Slovenija pričakuje od Kosova, če naj si ta obeta njeno pomoč, so še pojasnili v Pahorjevem uradu.

Beograd ujezila nedavna Pahorjeva izjava

Beograd je ujezila izjava, ki jo je Pahor ob nedavnem obisku na Kosovu dal za RTV Kosovo. V njej je dejal, da če bo Kosovo izpolnjevalo pogoje - vodilo »zelo iskreno pogovore z Beogradom«, spoštovalo dogovore iz Bruslju z ustanovitvijo zveze srbskih občin na čelu ter ratificiralo sporazum o meji s Črno goro - ni nobenih razlogov, da Slovenija ne bi iskreno podpirala Kosova do popolnega priznanja med vsemi državami članicami EU. »Mi smo pripravljeni, kot prijatelj Kosova, zastaviti naš ugled za to, da bi prepričali države EU, pet jih je, ki tega še ni storile, da bi naposled priznale neodvisnost Kosova,« je dejal.

Te besede so sprožile burne odzive srbskega političnega vrha. Srbska premierka Ana Brnabić je izjavila, da je »neprijetno presenečena« in da ta izjava ni v skladu s prijateljskimi odnosi s Slovenijo. Srbski predsednik Aleksandar Vučić pa je vprašal, kako bo Pahor prepričal članice unije, ki še niso priznale Kosova, če je ena od teh držav, Španija, vse tesnejša zaveznica Srbije.