Nova senzacija se je obetala na alpski smučarski olimpijski preizkušnji. Ragnhild Mowinckel, ki se na smukaških tekmah svetovnega pokala še nikoli ni uvrstila med najboljšo peterico, je imela s startno številko 19 najboljše vmesne čase. V cilju je za devet stotink sekunde zaostala le za Sofio Goggio, medtem ko je 25-letna Norvežanka Lindsey Vonn z drugega potisnila na tretje mesto. Z zmagovalnega odra pa je odslovila Tino Weirather iz Liechtensteina, ki bo imela za tolažbo bronasto superveleslalomsko olimpijsko kolajno.

Zlata Italijanka je bila kos pritiskom, ki jih je nosila, ker v svoji zbirki še ni imela olimpijske kolajne. Sofia Goggia je bila najhitrejša že na lanski olimpijski generalki v Jeongseonu, olimpijski smuk pa ji je uspel najbolje doslej. Goggia je namreč znana po tem, da veliko tvega, zato večkrat stori napako. Toda danes je ni bilo. Le z odlično vožnjo predvsem v tehničnih delih proge je bila kos sijajni Norvežanki, ki je na letošnjih igrah v Južni Koreji presenetila in navdušila že z drugim mestom v veleslalomu.

Lindsey Vonn se je želela po Vancouvru 2010 drugič v karieri povzpeti na najvišjo smukaško olimpijsko stopničko. Potem ko je na treningih podobno kot italijanska tekmica skrivala adute, danes ni bila kos Goggii. Kljub temu je osvojila novo olimpijsko kolajno, a ostaja pri enem zlatemu odličju. Omeniti kaže, da po štirih letih na najpomembnejšem smuku sezone ni zmagala Slovenka. Olimpijska prvakinja iz Sočija in svetovna iz Beaver Creeka Tina Maze spremlja igre z novorojenko, lanska svetovna prvakinja iz St. Moritza Ilka Štuhec pa po poškodbi na snegu lovi čim boljšo pripravljenost za prihodnjo sezono. Edina Slovenka na startu je bila Maruša Ferk, ki je zasedla 19. mesto. V skladu s pričakovanji in zmožnostmi v olimpijski konkurenci, saj je bila pred osmimi leti v Vancouvru 20., pred štirimi v Sočiju pa 18.

Goggia je postala prva Italijanka s smukaško olimpijsko lovoriko. »Zavedala sem se, da sem favoritinja in da mi olimpijska proga ustreza. Ničesar nisem prepustila naključju. Počutila sem se kot samuraj, ki skuša na vsakem koraku pridobiti prednost pred tekmecem. Uspelo mi je. Zmagala sem na najprestižnejši preizkušnji. Na to sem ponosna. Bi pa kot oseba ostala enaka tudi brez olimpijske kolajne,« je opisala najlepši olimpijski dan 25-letna Sofia Goggia, ki je v Pjongčangu tekmovala na svojih prvih olimpijskih igrah.

»Neverjetno, najboljši smuk v karieri mi je uspel prav na olimpijskih igrah. Zavedala sem se, da sem v tej sezoni napredovala, ne pa, da lahko dosežem tako dober rezultat. Rekla sem si, da bom dala vse od sebe, da si ne bom česa očitala po koncu iger. Izkazalo se je sanjsko. Verjamem, da mi je dala krila srebrna veleslalomska kolajna, s katero sem izpolnila velik športni cilj,« je sijala od navdušenja Ragnhild Mowinckel. »Težko se je bilo sprijazniti, da bom tekmovala na svojem zadnjem olimpijskem smuku. Tekmovala sem dobro, toda tekmici sta bili danes boljši. Ni mi uspelo smučati takšnih linij, kot sem si jih želela,« je priznala Lindsey Vonn ter zaključila, da je imela srečo, ker ni startala deskarka na snegu Čehinja Ester Ledecka, ki bi ji lahko v primeru nove senzacije odvzela prigarano bronasto kolajno.

Razočarani so bili v avstrijskem taboru, saj je bila najboljša Ramona Siebenhofer deseta. Tudi Švicarji so si obetali več kot šesto mesto Corinne Suter. Čast Francozinj je na 13. mestu reševala Tiffany Gauthier.