Alpina je z nakupom blagovne znamke Peko, kopit in sekalnih nožev dejansko ohranila tradicijo najstarejše čevljarske znamke pri nas. Čeprav bodo še naprej razvijali svojo blagovno znamko, pa so z nakupom (izklicna cena je bila 220.000 evrov) danes pravzaprav pokazali interes za nadaljevanje proizvodnje Pekovih izdelkov.

Blagovna znamka ostala v Žireh

V Alpini pojasnjujejo, da bodo zvestim kupcem kmalu ponudili ženske in moške čevlje s Pekovim imenom: »Vidimo povezave obeh blagovnih znamk na tujih trgih, zlasti na območju držav nekdanje Jugoslavije, tudi v Rusiji in Nemčiji, od koder imamo potrditev zanimanja za Pekove izdelke,« je pojasnil direktor Alpine Bojan Gantar. Poudariti je treba, da so nedolgo tega tudi Alpini že napovedovali podobno usodo, a so zaposleni z lastnim znanjem in vodenjem podjetje obranili in ohranili, potem ko so se uprli »uvoženim strokovnjakom« in dragim svetovalcem, ki jih je v Alpino pošiljala državna SDH.

Sicer pa je oživljanje Pekove proizvodnje neuspešno napovedovala tudi podjetnica in oblikovalka Alja Viryent, ki ni našla sovlagateljev za proizvodnjo Pekovih čevljev po 200 evrov in je tako morala odpustiti tudi nekaj bivših Pekovih delavcev. Prav tako je interes za novi Peko pokazala skupina podjetnikov oziroma sodelavcev Ladislava Trohe, na koncu pa je blagovna znamka ostala v Žireh, na Gorenjskem.

Precejšen del objektov ostaja naprodaj

Po doslej znanih podatkih ostaja naprodaj še precejšen del objektov nekdanjega čevljarskega velikana iz Tržiča: »Iz stečaja Peka je v Sloveniji realno pričakovati okoli 2,5 milijona evrov, na območju bivše Jugoslavije pa bo treba za pridobitev realne slike premoženja še marsikaj urediti. Vsekakor pa lahko izrazim zadovoljstvo, da blagovna znamka ostaja v Sloveniji in v čevljarski industriji,« je danes povedala stečajna upraviteljica Peka Tadeja Tamše. Po neuradnih podatkih se je za nakup blagovne znamke zanimalo še hrvaško podjetje.

V Kranju je v najete prostore nekdanje blagovnice Globus (tudi njen lastnik je končal v stečaju) danes prišlo na stotine tistih, ki jih je privabila možnost nakupa Pekovih čevljev. V nekdanjem Globusu so danes prodajali čevlje različnih znamk, ki so jih kupili v različnih stečajih. V nekaj urah so prodali okoli 250 parov novih čevljev, ki so jih prodajali po cenah do 20 evrov. Prav cene (20 evrov za pohodne, 15 evrov za ženske čevlje) so po kratki anketi med kupci privabile k razprodaji, ki bo trajala še nekaj časa.