Par iz okolice švicarskega Zuricha je za 17.000 kilometrov dolgo pot potreboval leto dni. Prejšnji teden sta v Pjongčang prispela ravno pravi čas, da sta lahko v živo spremljala sinov nastop.

Lanskega februarja sta se Gasserjev oče, 55-letni Guido Huwiler, in njegova partnerka, 57-letna Rita Ruttimann, odpravila na dolgo pot. »Ob prihodu na cilj sva bila nadvse ganjena,« je za Reuters dejal Huwiler, ki je priznal, da je bila pot izjemno naporna. Na svoji poti sta kolesarila skozi 20 držav, kot pravi Huwiler, pa je bilo najtežje premagati gorovje Pamir, ki se dviga tudi do 4000 metrov visoko in se razteza čez več srednjeazijskih držav. Pot ni šla povsem gladko: ko sta prišla do kazahstansko-kitajske meje, so Huwilerju, ki se je med potjo nehal briti in si je pustil rasti brado, zaradi neprepoznavnosti zavrnili vstop v državo. Ker se olimpijčev oče ni želel obriti, kolesarjema ni preostalo drugega, kot da sta kupila letalski vozovnici in Kitajsko preletela.

»Malce sva nora«

»Takšen način potovanja ni najbolj normalen, ampak takšen je pač moj oče,« je za Reuters dejal Mischa Gassar, ki je še dodal, da je bil v to, da bo očetu in njegovi partnerki uspelo pravočasno priti v Pjongčang, bolj prepričan kot v lasten nastop. »Malce sva nora,« prostodušno priznavata tudi kolesarja sama.

Po olimpijskih igrah se bosta odpravila na Japonsko, nato pa z letalom domov, kjer nameravata urediti potrebne dokumente za nadaljnje kolesarke podvige.