Prebivalci širšega celjskega območja si lahko vsaj malo oddahnejo, potem ko so celjski kriminalisti v petek dopoldne odvzeli prostost štirim, v ponedeljek dopoldne pa še trem osebam. Sumijo jih, da so vpleteni v več oboroženih ropov, ki so se od konca lanskega leta do začetka tega meseca zgodili na območju Celja, Velenja in Žalca. »Pri preiskavi smo uporabili tudi nekatere prikrite preiskovalne ukrepe, do zdaj pa smo v hišnih preiskavah našli nekaj tisoč evrov, orožje in še nekaj drugih predmetov,« je povedal Damijan Turk, vodja sektorja kriminalistične policije na policijski upravi Celje. Dejal je, da štiri osumljene sumijo neposredne vpletenosti v štiri oborožene rope stanovanjskih hiš, ki so se zvrstili od konca lanskega do začetka letošnjega leta.

»Novembra lani so storilci iz ene hiše odtujili zlatnino in gotovino v vrednosti več kot 28.000 evrov, pri tem pa ustrahovali tudi otroka, da jim je razkril podrobnosti o tem, kje družina hrani denar in vrednejše predmete. Januarja letos so osumljenci iz ene hiše odnesli 1500 evrov gotovine, še isti mesec pa iz hiše na območju Velenja zlatnino v skupni vrednosti 10.000 evrov. Pred dobrimi desetimi dnevi so v hiši na območju Velike Pirešice zadrževali vso družino s tremi otroki, starimi od enega do dvanajst let, jim grozili, jih pretepali, streljali pred hišo in v njej, s strelnim orožjem poškodovali tudi psa. Odnesli so denar in razno zlatnino v skupni vrednosti več kot 50.000 evrov,« je razkril Turk.

Tako brutalni ropi nazadnje pred petimi leti

Za vse rope je značilno, da so bili izvršeni zelo nasilno, pod pretvezo so stanovalce presenetili na domu in vstopili v hiše. Vsi so bili izvršeni tudi v večernem času, pri vseh je bilo uporabljeno strelno orožje, roparji so bili maskirani in izredno brutalni ter nasilni. »V enem primeru so oškodovanca zvezali z lepilnim trakom in ga telesno poškodovali ter mu tako dolgo grozili, dokler niso dosegli svojega in jim domači niso izdali, kje hranijo dragocenosti,« je povedal Turk. Zoper štiri osumljence, ki so jim odvzeli prostost, so spisali kazenske ovadbe zaradi ropov in jih privedli pred preiskovalnega sodnika. Ta je zanje odredil sodno pridržanje. Prostost so odvzeli 27-letniku z območja Velenja, 25-letniku z območja Ljubljane ter 27-letniku in 17-letnici z območja Ljubljane, ki sta začasno bivala v Portorožu.

»Danes dopoldne smo v zvezi s temi ropi odvzeli prostost še trem osebam, ki jih sumimo, da so prav tako povezane s temi kaznivimi dejanji. Gre za 18-letnega in 28-letnega moška z območja Ljubljane ter 20-letnika, doma z območja Srbije, ki je začasno bival na območju Portoroža,« so še povedali na PU Celje.

Kot je dejal Aleš Kegljevič, vodja oddelka za premoženjsko kriminaliteto v upravi kriminalistične policije generalne policijske uprave, tovrstnih, predvsem tako brutalnih ropov ni veliko. »Od leta 2010 do danes na območju naše države ugotavljamo celo padec števila oboroženih ropov. Nazadnje smo podobno nasilno skupino, ki je izvrševala zelo podobne nasilne rope na območju Posavja in Dolenjske, obravnavali leta 2013 na območju PU Novo mesto,« je povedal Kegljevič. Sicer v stanovanjih in stanovanjskih hišah v povprečju na leto obravnavajo 20 ropov, a ne tako organiziranih in nasilnih, kot so bili zadnji štirje na območju PU Celje, kjer se preiskava nadaljuje.