Tiskovni predstavnik olimpijskih športnikov iz Rusije je v nedeljo potrdil, da so prejeli uradno sporočilo Moka v zvezi z morebitnim kršenjem protidopinških pravil. Dokončni rezultati testov naj bi bili znani danes.

Po poročanju ruskih medijev gre za igralca curlinga Aleksandra Krušelnickega, ki je v tekmovanju mešanih ekip osvojil bronasto olimpijsko medaljo. Pozitiven naj bi bil na meldonij, ki je na seznamu prepovedanih drog od 1. januarja.

Nov dopinški škandal bi bil zelo neroden za Rusijo, ki jo je prepoved nastopa na olimpijskih igrah doletela zaradi razkritja široko razvejanega sistema dopinga v tamkajšnjem športu. Na olimpijske igre v Južno Korejo je smela poslati le 168 "čistih" športnikov, pa še ti morajo nastopati kot nevtralni olimpijski športniki iz Rusije, vsi nacionalni simboli pa so prepovedani.

V času iger posebna komisija spremlja, ali Rusi spoštujejo stroga pravila obnašanja. V soboto bo nato izvršni odbor Moka na njeno priporočilo odločal, ali naj odpravi suspenz nacionalnega ruskega olimpijskega komiteja ter ruskim športnikom dovoli, da na zaključni slovesnosti 25. februarja nastopijo pod nacionalno zastavo.