Raziskave na področju medsebojnih odnosov kažejo, da je za razpad romantične zveze zelo pogosto krivo pomanjkanje komunikacije. Čeprav morda zveni nenavadno, so po besedah raziskovalcev najbolj trdna tista razmerja, v katerih se partnerja znata tudi spreti in razčistiti, kaj ju muči.

Raziskava, v kateri je sodelovalo več kot tisoč odraslih, je pokazala, da imajo pari, ki se prepirajo, do desetkrat večjo verjetnost za srečno razmerje kot pari, ki se izogibajo pogovoru o rečeh, ki jih mučijo.

V očeh mnogih parov je prepiranje povezano z znaki krhke zveze in pomanjkanjem ljubezni. Ti pari verjamejo, da bo izogibanje pogovoru o neprijetnih in težkih temah preprečilo prepiranje, kar se bo odrazilo v boljši zvezi. Toda Joseph Grenny, soavtor uspešnice Crucial Conversationes, poudarja, da je izogibanje pogovoru največja napaka, ki jo ljudje v razmerju pogosto ponavljajo. »Ko ljudi nekaj moti ali muči, o tem ne spregovorijo, ker se bojijo takojšnjih posledic, ne razmišljajo pa o dolgoročnih posledicah molčanja,« njegove besede povzema britanski Guardian.

Najtežje se je pogovoriti o seksu, financah in partnerjevih nadležnih navadah

Kar štiri petine sodelujočih v anketi je priznalo, da je slaba medsebojna komunikacija botrovala propadu njihove prejšnje zveze. Med najbolj neprijetne teme za pogovor v razmerju se uvrščajo seks, finance in moteče navade.

Grenny je prepričan, da je ena večjih napak, ki jih na nezavedni ravni počnejo pari, tudi ta, da odgovornost za svoja občutja pripisujejo partnerju. »Pogosto mislimo, da so drugi krivi za to, kaj občutimo in ob tem spregledamo lastno vlogo,« je prepričan. »Uspeh odnosa je odvisen od zmožnosti komuniciranja o občutljivih temah,« pravi Grenny, ki še dodaja, da »uspešno razmerje terja veliko dela«.