Dvajset tisoč članov laburistične stranke zahteva od vodstva stranke spremembo brexitskega stališča, njen nekdanji vodja lord Kinnock pa je od sedanjega vodje zahteval ustavitev brexita, ker bi to rešilo državno zdravstvo.

Celo oboževalci levičarskega laburističnega vodje Jeremyja Corbyna in njegove večne načelnosti priznavajo, da jih jezi njegovo probrexitsko stališče, saj ni preveč drugačno od stališča konservativne premierke Therese May. Corbyn je zelo verjetno sokriv za to, da je mikrovečina (51,9 odstotka) Britancev junija 2016 na referendumu glasovala za odhod iz EU. V kampanji se je sicer zavzemal za to, da Britanija ostane v EU, vendar tako mlačno in nenavdušeno, da je bilo povsem jasno, da mu tega ne narekujeta srce in glava. Vse to je zelo logično, če vemo, da je politik, ki se vse življenje drži svojih načel, zaradi katerih je leta 1975, ko so Britanci prvič glasovali o članstvu v EGS, predhodnici EU, glasoval za odhod, ker je bil evroskeptik in upornik. Kot poslanec, kar je že od leta 1983, je glasoval tudi proti maastrichtemu sporazumu in kasneje proti lizbonskemu sporazumu.

Razcep grozi enim in drugim

Proti EU je bil, ker jo je kot socialist imel za vse preveč kapitalistično in premalo socialno, ker je v skupnem trgu EU videl orjaški kapitalistični svobodni trg z vse bolj omejenimi polnomočji parlamentov članic in vse večjo oblastjo bankirjev, ki jih ne zanimajo pravice delavcev in varovanje okolja. Ironično je, da je EU danes boljši varuh delavskih pravic in okolja v Britaniji, kot so domači konservativni oblastniki. In da bo brexit, če bodo dolgo ostali na oblasti, tudi antidelavski in antiokoljski, probogataški in prokorporacijski. V Britaniji se krepijo politične in druge sile, ki hočejo ustaviti brexit ali vsaj zagotoviti, da Britanija ostane na skupnem trgu in v carinski uniji EU. Te sile v laburistični stranki in zunaj nje posredno in neposredno zahtevajo, da se Corbyn opredeli o brexitu. Ne zadržuje ga samo evroskeptična uporniška preteklost, ampak tudi politično taktiziranje. Vodstvo laburistov upa, da bodo brexitska razhajanja razcepila vladajočo konservativno stranko. A brexitski razcep grozi tudi laburistom. Kar 20.000 članov stranke pisno protestira proti brexitskemu stališču vodstva.

Upornik brez razloga

Tudi več članov njegove vlade v senci naj bi v prihodnjih dneh od njega zahtevalo, naj se javno postavi za to, da Britanija ostane na skupnem trgu in v EU. Odmevno se je oglasil še nekdanji proevropski vodja stranke lord Neil Kinnock, ki pravi, da bi morali ustaviti brexit, da bi rešili državno zdravstvo, ali vsaj omejiti škodo s tem, da bi Britanija v primeru brexita ostala na skupnem trgu in v carinski uniji. Corbyn je do zdaj zavračal pozive, naj podpre ohranitev članstva na skupnem trgu in v carinski uniji, čeprav raziskave kažejo, da si tega želi štirikrat več članov stranke (56 odstotkov), kot jih temu nasprotuje (13 odstotkov). Zavrača tudi pozive za nov referendum o brexitskem sporazumu, čeprav tega podpira več kot dvakrat več članov (51 odstotkov), kot jih drugemu referendumu nasprotuje (23 odstotkov). Prav dolgo ne bo mogel več biti… upornik brez dobrega razloga.