Skupinske vadbe s področja fitnesa so vse leto aktualna rekreacija. Katere vadbe so v zadnjem času najbolj priljubljene?

V trendu so vsekakor funkcionalne vadbe in vadbe z lastno težo, ne zaostajajo pa niti tako imenovane vadbe body & mind vseh zvrsti (joga, pilates, aerojoga, akrojoga) ter različne aerobične kombinacije in plesne vadbe (kot so zumba, barre in podobno). Eurofit® Fest pokriva prav vsa področja trenutno aktualnih vadb, ki bodo zaznamovale letošnje leto. Urnik dogodka je raznolik in zanimiv, vsekakor se za vsakogar najde nekaj.

Ali tudi na tem področju sledimo smernicam iz tujine?

Slovenija vsekakor sledi trendom iz tujine, lahko rečem tudi, da v Sloveniji na določenih področjih trende krojimo.​

Še posebej predstavnice nežnejšega spola cenijo prednosti skupinskih vadb pred individualnimi. Katere so najbolj ključne?

Tako ena kot druga oblika vadbe sta primerni in priporočljivi za vsakega posameznika. Vendar mnogim bolj ustreza skupinska vadba – zaradi lažjega sledenja skupini, zdrave tekmovalnosti, raznolikosti vadbe, pravilne izvedbe pod nadzorom inštruktorja, motivacije sovadečih in inštruktorja ter seveda zabave in novih prijateljstev. Velik dejavnik pri skupinskih vadbah je tudi glasba.

Prav glasba je za številne rdeča nit, ki povezuje razne skupinske vadbe.

Vadba v skupini je dinamična in raznolika. Ne glede na zvrst vadbe je inštruktor tisti, ki poveže vso skupino, jo animira in poskrbi za dobro razpoloženje vseh udeleženih. Poleg tega je delo v skupini zabavnejše kot individualno.

Se strinjate, da mora kakovostne inštruktorje poleg znanja odlikovati še vrsta drugih pomembnih lastnosti?

Dober inštruktor je tisti, ki svoje poslanstvo opravlja s srcem, je energičen in empatičen, ima čut za animacijo in vodenje skupine, razvije svoj slog vodenja, se zna poistovetiti s skupino ter prilagoditi vadbo glede na sposobnosti in tendence vadečih. Dober inštruktor nenehno širi svoje znanje, se izobražuje in udeležuje različnih konvencij.

Kdo je bil lanski inštruktor leta?

Lani je na tekmovanju za najboljšega inštruktorja leta »Newcomer Contest 2017« ​zmagal temperamentni Španec Jose Domingo Castro Ruiz, čigar mentor je priznani svetovni prezenter Španec Fernando Miranda. Jose Domingo je izpeljal odličen performans in zasluženo zmagal. Letos ga lahko na odru EFF pričakujemo s čisto samosvojo vadbeno poslastico in upravičeno verjamemo, da bo več kot odličen.

Napovedujete goste z vsega sveta, prav tako bo pestra zasedba udeležencev konvencije. Bo med njimi več žensk ali moških?

Seveda se tudi moški udeležujejo tovrstnih konvencij, največ jih je med prezenterji, med udeleženci pa je razmerje 70:30​​ ​v korist žensk. Prezenterji prihajajo z vsega sveta (iz ZDA, Koreje, Brazilije, Argentine, Nemčije, Italije, Madžarske, Poljske, Avstrije, Hrvaške, Slovenije, Srbije in Grčije), med udeleženci pa jih bo zagotovo največ iz Slovenije, sosednjih držav in držav Balkana.

Kako je glede starosti udeležencev? So to bolj mladi ali se dogodkov udeležijo tudi starejši?

Povprečna starost udeležencev je od 20 do 45 let, najde pa se tudi veliko starejših.

Prijetna popestritev bodo tudi številne skupine v show group performance. Koliko ekip se bo predstavilo na odru? Katera skupina je slavila lani?

Letos se bo v okviru tekmovanja za najboljšo show skupino predstavilo kar deset tekmovalnih skupin. Lani je slavila naša »hišna« show skupina, ki je v inovativni točki predstavila in povezala več spektrov vodenih vadb – vadbo body & mind v uvodu, funkcionalno z utežmi v nadaljevanju ter plesno v zaključku nastopa.

Razglasili boste tudi Bodifit® Atleta. Na kakšen način ga boste izbrali?

Predtekmovanja so že potekala v preteklih mesecih, najboljši pa se bodo pomerili v finalu, ki bo v sklopu Eurofit® Festa. V sklopu dogodka bo tudi polfinale za vse tiste, ki se niso udeležili predtekmovanj. Zmagovalec bo izbran na podlagi izvedbe več različnih vaj, kategoriji sta moška in ženska, nagrade pa takšne, da se res splača potruditi. Tekmovanje je namenjeno tako rekreativcem kot profesionalcem, da preizkusijo svojo telesno pripravljenost.

V Medvodah ste dobrodošli že tretje leto zapored. Kaj je tisto, kar vam najbolj ustreza?

Dvorana je ena največjih v Sloveniji, poleg tega je ​sodobno​​ ​opremljena in večnamenska, primerna za tolikšno število udeležencev, kot jih je na našem dogodku. Eurofit® Fest namreč že od prve epizode​ leta 2016 gostuje v tej dvorani in z Zavodom Sotočje, ki je lastnik dvorane, smo v odličnih odnosih. Poleg tega je lokacija odlična, v neposredni bližini Ljubljane, letališča in v samem središču Slovenije ter je tako dostopna pravzaprav vsem.