»Hitro nastajajoče nove stranke vztrajajo predvsem pri parolah, NSi pa gre v globino, v detajle.« S temi besedami je v. d. predsednika NSi Matej Tonin opisal bistveno razliko med njihovim programom, ki so ga predstavili na sobotni programski konferenci in obsega 140 strani, ter med programi novih strank. V NSi se zavedajo, da za uresničitev programa potrebujejo zaveznike. »Pod mojim vodstvom bo stranka sodelovala z vsemi, s katerimi se bomo lahko programsko uskladili in vzpostavili zaupanje,« je poudaril Tonin. Ob tem pa zagotovil, da NSi ne bo »figov list ne levim ne desnim«.

Kave so koristne

Kave, na katere je povabil predsednike drugih strank, so po njegovem prepričanju koristne. Ti neformalni pogovori so namreč pokazali, »da med nami ni toliko razlik in da smo sposobni najti tudi ogromno skupnih pozitivnih točk«. Toninova predhodnica na čelu NSi Ljudmila Novak v povabilu na kavo, ki ga je Tonin naslovil tudi na prvaka SDS Janeza Janšo, še ne vidi spremembe dosedanje politike NSi. Kot je znano, je sama v preteklosti večkrat poudarila, da koalicija s SDS ni mogoča, dokler bo na njenem čelu Janša. »O tem, s kom bo šla NSi, bodo odločali organi stranke, seveda pa vsako novo vodstvo prinese tudi določene nove poglede,« je še dejala Novakova. Evropski poslanec Lojze Peterle pa v pogovoru Mateja Tonina s prvakom SDS prepoznava normalizacijo odnosov. »Pozdravil sem predsednikove pogovore z drugimi voditelji. Biti moramo povezovalni, tako navznoter kot navzven,« je dejal Peterle.

Tonin je v uvodnem nagovoru izpostavil, da se generacija, ki je ustvarila državo, »na neki način poslavlja«. »Dosegli so nemogoče cilje, ampak sedaj je čas za našo generacijo,« je dejal. Ali torej svoje predhodnike pošilja v »penzijo«? »Nikakor. Naši predhodniki so danes z nami in nam bodo na kandidatnih listah na prihodnjih volitvah pomagali, da dosežemo čim boljši rezultat. Iznašli pa smo formulo, da energijo mladih povežemo v skupni paket z izkušnjami nekoliko modrejših,« je po konferenci pojasnil Tonin.

Realni cilj 10 odstotkov glasov

Tudi Peterle in Novakova govora svojega novega strankarskega šefa nista razumela kot svoje upokojevanje. Po mnenju Novakove samo sodelovanje aktualnih in prejšnjih oblastnikov prinese napredek. »Res pa je, da je v slovenski politiki kar nekaj takšnih, ki so verjetno že predolgo na vodilnih mestih. Morda bi se kakšen voditelj lahko zgledoval tudi po meni,« je dejala sedaj že bivša predsednica krščanskih demokratov. Strinja se s Toninovo napovedjo, da je na junijskih parlamentarnih volitvah za NSi realno dosegljiv rezultat okoli 10 odstotkov glasov. »Vse, kar bo več, bo uspeh. Pomembno je, da stranka doseže čim boljši rezultat, saj bo tako močnejša sogovornica pri morebitnem vstopu v koalicijo,« je poudarila.

V NSi si želijo, da bi se Slovenija uvrstila med 15 najboljših držav na svetu po kakovosti življenja; trenutno je na 36 mestu. Po Toninovih navedbah so pred našo državo trije ključni izzivi: staranje prebivalstva, visok javni dolg in okorno poslovno okolje. »Morali se bomo nehati ukvarjati s tem, kdo bo koga, kdo bo s kom, ali ima nekdo že neko ministrsko ekipo ali ne, in predvsem pokazati rešitve na te tri ključne izzive,« je dejal novi prvi mož NSi. Odločno je zavrnil trditev, da bi bila njegova stranka neoliberalna, in poudaril, da so stranka krščanskih demokratov, ki zagovarjajo socialno tržno gospodarstvo. »Da smo neoliberalci, je bila zelo priročna psovka, ki so nam jo nadeli, da bi nas na neki način uničevali. Etiketa neoliberalci namreč pomeni vse tisto, kar je slabega v državi.«