Celjske tožilce je neprijetno presenetila odločitev kazenskega sodnika celjskega okrožnega sodišča Marka Brišnika, ki je iz kazenskega spisa izločil odredbo o hišni preiskavi, ki je bila pri enem najbolj znanih Konjičanov Kristijanu Kameniku opravljena aprila 1997, torej mesec dni po zločinu v Tekačevem, kjer so pod streli mrtvi obležali štirje ljudje. Kriminalisti so pri Kameniku z odredbo v rokah mesec dni po tem dogodku potrkali zaradi domnevno nezakonite preprodaje orožja, med preiskavo pa so mu med drugim zasegli tudi športne copate znamke Nike. Ti so pozneje postali kronski in za tožilstvo tudi edini oprijemljiv dokaz, da se je omenjeni 4. marca 1997, torej pred skoraj 21 leti, zadrževal na območju Tekačevega, konkretno na domačiji Poharčevih, kjer je prišlo do enega najhujših zločinov, ki ostajajo vse do danes oviti v tančico skrivnosti.

Preprodajal je orožje

Sodnik Brišnik je odločitev, da je bila odredba za hišno preiskavo premalo natančno obrazložena, sprejel po tistem, ko je višje sodišče enkrat že razveljavilo odločitev sodnice prvostopenjskega sodišča, da odredbe ne izloči iz spisa. Višje sodišče je zato odločanje vrnilo v ponovno odločanje prvostopenjskemu sodišču in po ponovni preučitvi in usmeritvah drugostopenjskega sodišča se je Brišnik odločil, da odredbo izloči. Kot je za Dnevnik povedal Ivan Žaberl, vodja okrožnega državnega tožilstva v Celju, so bili nad to potezo neprijetno presenečeni, na odločitev pa so se že pritožili. Na domnevno sporno odredbo je pred tremi leti na sojenju, ko so Kameniku začeli soditi za zločin v Tekačevem, kjer so pod streli v mlaki krvi obležali Štefan in Frančiška Poharc ter Viktorija in Helena Krošlin, soditi že četrtič, opozoril takratni Kamenikov odvetnik, zdaj ljubljanski sodnik Tomaž Bromše. Dejal je, da v odredbi ni bilo natančno navedeno, na katera kazniva dejanja se preiskava nanaša, oziroma naj bi bila ta odrejena zaradi kaznivega dejanja preprodaje orožja. Nasprotnega mnenja so na tožilstvu, češ da je bilo v odredbi jasno zapisano, katera kazniva dejanja so predmet hišne preiskave pri Kameniku, prav tako naj bi odredba upoštevala tedaj veljavno sodno prakso in kazenski zakonik.

Strokovnjaki o copatih neenotni

Kakor koli, zdaj je dejansko vse odvisno od odločitve višjih sodnikov. Če bodo ti prikimali argumentom prvostopenjskega sodnika, potem je malo verjetno, da bo primer Tekačevo sploh kdaj dobil sodni epilog. V javnosti se je sicer vseskozi glasno ugibalo, da je Kamenik imel pri tem enega ali celo več pomagačev, a se je vse začelo in vrtelo le okoli njega in njegovih športnih copatov, s katerimi naj bi v Tekačevem pustil sledi. Čeprav so se s športnimi copati ukvarjali tako domači kot tudi tuji izvedenci, pa med njimi ni enotnega mnenja, ali so prav ti dejansko pustili sled na kraju zločina. Prav tako se v vseh teh letih tožilstvu ni oglasila nobena verodostojna priča, ki bi bila na sodišču pripravljena povedati kaj več od že znanih dejstev. Spomnimo, da je bil Kamenik sprva za ta zločin obsojen na 20 let zapora, a je kazen vrhovno sodišče razveljavilo. Na ponovnem sojenju je bil spoznan za nedolžnega, a je bila sodba znova razveljavljena. Tretje sojenje je bilo prekinjeno, ker je bil Kamenik vmes zaradi preprodaje drog aretiran na Hrvaškem, ko je junija leta 2015 spet sedel na zatožno klop, je krivdo zanikal, sojenje pa je bilo znova prekinjeno, ker so ga zaradi tihotapljenja drog prijeli pri italijanskem Milanu. Sojenje se bo pri nas lahko v četrto nadaljevalo šele po prestani kazni v Italiji.