Slovenski smučarski skakalci tudi na veliki olimpijski skakalnici v Pjongčangu prikazujejo povprečne skoke, kar je slab obet pred jutrišnjo posamično preizkušnjo z začetkom ob 13.30 po srednjeevropskem času. Kvalifikacije je v konkurenci 57 tekmovalcev dobil norveški as Robert Johansson, slovenskemu selektorju Goranu Janusu pa je odleglo, da so se na jutrišnjo tekmo uvrstili vsi njegovi varovanci.

Med slovenskimi reprezentanti je najdaljša daljava uspela Jerneju Damjanu, ki je s skokom 132,5 metra dosegel petnajsto mesto. Peter Prevc (125 m) je bil 17., Anže Semenič (119,5 m) 30., Tilen Bartol (103,5 m) pa je za las ujel vozovnico za tekmo. Nihče od slovenskih skakalcev še ni našel pravih občutkov na veliki skakalnici, Jernej Damjan pa se še vedno ni privadil na časovno razliko med Evropo in Azijo. »Ne opravim optimalnih skokov, saj se še vedno mučim z iskanjem občutkov. Ne vem, kje tičijo razlogi za slabše skakanje, saj mi ne uspe pravi odskok,« je komentiral Jernej Damjan.

Peter Prevc je na igrah v Sočiju osvojil dve kolajni, v Pjongčangu pa je v slabši formi. Konkurenca mu beži tako na treningih kot na tekmah. »Ne morem biti zadovoljen niti s treningi niti s kvalifikacijami. Verjel sem, da bom nastopal na višji ravni, a me zrak ne mara, saj prehitro padem. Za odmeven dosežek potrebujem velik preskok,« meni Peter Prevc. Anže Semenič je upanje našel v poskusni seriji, na kateri je osvojil deseto mesto, medtem ko je Tilen Bartol za ponesrečene kvalifikacije okrivil »katastrofalne pogoje«. »Kvaliteto mojega skoka bo ocenjeval selektor,« je pristavil.