Na višjem sodišču v Ljubljani so za Delo potrdili, da so prejeli Raščanovo pritožbo. Pritožbeni senat jo bo obravnaval konec marca oz. v začetku aprila. Kot dodaja časnik, pa v uradu predsednika republike Boruta Pahorja sicer (še) niso prejeli prošnje za Raščanovo pomilostitev.

Raščan kljub priznanju krivde in prisojeni dogovorjeni zaporni kazni namreč ni bil zadovoljen z delom kazni, ki mu nalaga plačilo okoli 35 milijonov evrov.

Raščanov odvetnik Stojan Zdolšek je oktobra na sodišču v zaključni besedi dejal, da si Raščan ni pridobil nobene premoženjske koristi, pač pa je bila korist ustvarjena na račun njegovih podjetij Monera in Rašica Point. Dodal je, da Raščan, ki je sicer v osebnem stečaju, danes živi zelo skromno in si želi urediti življenje.

Zagovornik je dejal, da je vprašanje, kaj se lahko Raščanu sploh odvzame, saj je njegova stranka v osebnem stečaju. »Seveda tako enormnega zneska ni mogoče odvzeti,« je dejal po izreku sodbe.

Ljubljanska okrožna sodnica Alja Kratovac je sicer v izreku sodbe dejala, da je Raščan zlorabil svoj položaj kot lastnik družbe Delo Revije in je v imenu podjetja najemal kredite, ki jih je za 65 milijonov evrov, čeprav jih podjetje Delo Revije ni potrebovalo. Od tega je bil povrnjen le del kreditov, za 13,4 milijona evrov jih je namreč ostalo neporavnanih.