X-enijci veljajo za mikro generacijo, saj naj bi ji pripadali le posamezniki, rojeni med generacijo X in generacijo milenijcev oziroma okvirno med letoma 1977 in 1983. Ob bližnji letnici rojstva pa si predstavniki na novo poimenovane generacije delijo tudi nekaj ostalih skupnih značilnosti.

X-enijci so za razliko od milenijcev odraščali brez pametne tehnologije, kot jo poznamo danes, so pa bili dovolj mladi, da so se ji uspešno in hitro prilagodili, ko je začela postajati bolj razširjena. Čeprav so se v otroštvu še brez telefonov lovili po travnikih, jim danes pametni mobilni telefoni ne povzročajo nobenih težav.

Analogno otroštvo in digitalno odraščanje

Njihovo otroštvo je bilo analogno, odraščanje pa digitalno. X-enijci naj bi bili zadnja generacija, ki je otroštvo preživela brez tehnologije in prva, ki je že v svojih dvajsetih letih medse sprejela zmenke preko spleta, družbena omrežja in pošiljanje sporočil.

X-enijci naj bi posedovali cinizem generacije X, pa tudi optimizem milenijcev in (včasih preveliko) vero vase. Izredni profesor sociologije na Univerzi v Melbournu Dan Woodman sicer izpostavlja, da celotna skupina ljudi, rojenih v določenih letih, ne bo nikoli imela enotnega sistema vrednot ali enotnih dispozicij in da je nekorektno posploševati. Kljub temu pa so posamezniki, rojeni na koncu 70. let prejšnjega stoletja, odraščali v edinstvenem času.

»Bilo je edinstveno doživetje. Imeli smo otroštvo, mladost in adolescenco brez skrbi o družbenih omrežjih in mobilnih telefonih. To je bil čas, ko smo se morali dogovoriti za druženje čez vikend preko stacionarnih telefonov, izbrati čas in prostor ter se tega dogovora tudi držati. Potem smo doživeli tehnološko revolucijo še preden smo bili v obdobju življenja, ko bi že imeli otroke in morda manj časa, da bi se lahko naučili kaj novega. Tehnologijo smo doživeli, ko smo jo še vedno lahko selektivno sprejeli,« je dodal.

Kljub temu so izkušnje in doživetja posameznikov vedno različna

Woodman je pojasnil, da ravno ta odnos do tehnologije definira to sveže poimenovano mikro generacijo. Kljub temu pa opozarja, da ne moremo posameznikov kar tako metati v en koš z enakimi lastnostmi in izkušnjami. »Ne glede na to, o kateri skupini govorimo, naj bodo to milenijci ali x-enijci, izkušnje bodo vedno drugačne, če si moški ali ženska, si odraščal v bogatejši ali revnejši družini,« ali brez nje, dodaja. Prav tako se tovrstna poimenovanja in opisi vedno bolj nanašajo na posameznike, ki so odraščali predvsem v Združenih državah Amerike ali kateri izmed evropskih držav.

Različna poimenovanja za generacije uporabljajo predvsem sociologi in demografi, Woodman pa izpostavlja, da jih mnogokrat zasnujejo in uporabljajo tudi raziskovalci trgov, ki nas želijo definirati, da bi nam lahko bolje ciljno prodajali.