Slovenski biatlonci so na prvih dveh preizkušnjah olimpijskih iger v Pjongčangu nastopili pod pričakovanji, kar pa se je spremenilo danes. Jakov Fak se je po težkih uvodnih dneh, ko je odtekel celo kazenski krog preveč, zbral za najtežjo biatlonsko preizkušnjo na 20 kilometrov dolgi progi.

Za zlatim Norvežanom Johannesom Thingnesom Boejem je zaostal zgolj 5,5 sekunde. Ta je sicer na strelišču zgrešil dvakrat. Tretje mesto je osvojil Avstrijec Dominik Landertinger (+14,2). Martin Fourcade je bil zaradi zgrešenih zadnjih dveh strelov šele peti (+42,4), pred tem si je namreč pritekel ogromno vodstvo.

Fak si je kolajno, drugo na olimpijskih igrah, potem ko je leta 2010 še v Hrvaškem dresu osvojil bron v sprintu, priboril na krilih brezhibnega streljanja. Še po treh strelskih nastopih so bili pred njim Francoz Martin Fourcade, Šved Jesper Nelin ter norveška brata Tarjei in Johanes Thingnes Boe.

V finišu se je Fak, ki je bil v Pjongčangu že bronast na svetovnem prvenstvu 2009, za srebro na daljavo spopadel z dosežkom Avstrijca Dominika Landertingerja, imel tudi drobno prednost, ker je poznal čase tekmeca in zdržal. S tem je Slovenijo tudi na letošnjih igrah vpisal na seznam dobitnikov kolajn. Hkrati je slovenskemu moškemu biatlonu priboril prvo olimpijsko medaljo. Njegov dosežek je seveda tudi velik obliž na pretekle sezone, ko se je na Hrvaškem rojeni 30-letni Slovenec otepal zdravstvenih težav.

Trud, odrekanje in ambicija so bili poplačani

»Tak nastop je takoj po tekmi težko komentirati. A uspelo mu je narediti želen rezultat. Mislim, da si ga zasluži. Veliko se je pripravljal tudi sam in to se mu je lepo obrestovalo,« je po tekmi za televizijo Slovenija povedal glavni trener reprezentance Čeh Tomaš Kos in pohvalil zanesljivost svojega varovanca na strelišču. Fak bo imel sicer novo priložnost za napad na medaljo v nedeljo, ko biatlonce čaka 15-kilometrska tekma s skupinskim startom.

Uspešen slovenski dan je s 15. mestom potrdil Klemen Bauer., Miha Dovžan je zasedel 34. mesto, Mitja Drinovec pa 75.