Četverica se za Mansonovo truplo in njegovo zapuščino bori na sodiščih v dveh kalifornijskih okrožjih. Truplo je od Mansonove smrti 19. novembra lani v prostorih mrliškega oglednika v okrožju Kern v Kaliforniji. 83-letni Manson je umrl v zaporu, v katerem je zaradi brutalnih umorov sedmih oseb avgusta 1969 preživel 46 let.

Sin in vnuk

Prvi, ki je zahtevo vložil na sodišču, je Jason Freeman, ki trdi, da je Mansonov vnuk, kar dokazuje z rojstnimi in mrliškimi listi. Zloglasni zločinec naj bi bil poročen s Freemanovo babico Rosalie Willis, s katero sta se dve leti po rojstvu sina Charlesa mlajšega ločila. O dedku naj ne bi nikoli govorili, za sorodstveno povezavo pa naj bi izvedel pri enajstih letih. Freeman snema dokumentarni film o svojem očetu, ki ga je družina, iz katere je izhajal, tako zaznamovala, da je postal odvisen od drog, leta 1993 pa se je ubil. Freeman bi truplo, če bi mu ga predali, kremiral, pepel pa raztresel. Morebiten denar bi podaril v dobrodelne namene. Pravi, da sta z dedkom zadnji dve leti gradila odnos, za to pa ni predložil nikakršnih dokazov.

Za »očetovo« truplo se bori tudi Michael Brunner, sin ene od Mansonovih prvih privrženk, ki trdi, da je njegov še edini živeči otrok. Po navedbah ameriškega CNN-a ravno njemu najbolje kaže v boju za Mansonovo truplo – rojstni list namreč dokazuje, da je sin Charlesa in Mary. Tudi on bi kremiral truplo in raztresel pepel, sodni dokumenti pa kažejo, da ga je strah, da bi »zbiralci spominkov skušali zlorabiti njegovo zapuščino«.

Sumljiva oporoka

Tretji, ki zahteva Mansonovo truplo, je Benjamin Gurecki, domneven Mansonov dolgoletni prijatelj. Na sodišče je vložil oporoko z datumom 11. januar 2017, torej podpisano okoli devet mesecev pred njegovo smrtjo. Gurecki je izvrševalec oporoke, po kateri je edini morilčev potomec in dedič Matthew Robert Lentz. Ta naj bi bil leta 1967 spočet na orgiji v San Franciscu, podrobnosti s katere naj bi potrdil Manson sam. Na CNN-u naredili genetski test, ki je pokazal, da Lentz in Freeman, prav tako domneven Mansonov sin, nista v sorodu.

Četrti kandidat pa je Michael Channels, ki je pred kakšnimi 30 leti postal Mansonov prijatelj, ko je želel »spoznati hudiča«. Datum na njegovi oporoki je 14. februar 2002, sodeč po njej pa je on edini Mansonov dedič. Z oporoko je več težav, saj je Channels podpisan kot ena od prič, podpis pa naj bi bil na papirju še pred natipkano oporoko, piše CNN.

Prva odločitev morda že 4. marca

Sodišče bo o vlogah četverice naslednjič razpravljajo 4. marca, ko bo morda padla dokončna odločitev o Mansonovem truplu, ki bi se je verjetno najbolj razveselil ravno mrliški oglednik. Za ohranitev trupla je namreč porabil ogromne količine snovi za preprečevanje razpadanja trupla, ki jih v okrožju sicer zelo primanjkuje.

Dva dni kasneje bodo v Los Angelesu razpravljali o zapuščini Mansona. Sem so vključene tudi nekatere pravice za Mansonovo podobo in licenčnine za nekaj pesmi.