Priprave na novo leto je tudi letos zaznamovala velika gneča na kitajskih letališčih ter železniških in avtobusnih postajah. Kitajske oblasti pričakujejo, da bo od začetka prazničnega obdobja do konca 40-dnevnega praznovanja opravljenih rekordnih 2,98 milijarde potovanj.

Enajsto od 12 živalskih znamenj v horoskopu

Med potniki je največ migrantskih delavcev, ki se po celem letu trdega dela v velikih mestih, vračajo domov na podeželje. Za večino je to edina priložnost v letu, ko obiščejo svoje družine.

Pes je enajsto od 12 živalskih znamenj kitajskega horoskopa. Ljudje, rojeni v tem znamenju, veljajo za zveste, poštene, prijazne, previdne in preudarne, pa tudi trmaste. So dobri po naravi in vedno pripravljeni pomagati drugim.

Vsako znamenje v kitajskem horoskopu je povezano z osnovnima pojmoma v kitajski filozofiji jin in jang ter z enim od petih elementov - kovino, ognjem, lesom, zemljo in vodo, ki se menjajo vsako leto. Letos je na vrsti kombinacija psa ter zemeljskega janga.

Nesreča za Donalda Trumpa

Hongkonški mojstri fengshuija prerokujejo, da bo leto psa ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, ki je tudi sam rojen v znamenju psa, prineslo nesrečo. Trump se je rodil v znamenju ognjenega psa, letos pa bo leto zemeljskega psa. Ta dva elementa pa se ne ujemata dobro.

Kot pravi mojstrica Thierry Chow, bo ogenj v Trumpovem znaku vplival na njegovo zdravje, njegove besede - element ognja namreč predstavlja tudi govor - pa bi lahko prinesle resnične probleme in oprijemljive posledice.

»Preveč ognja in preveč zemlje je, to bo povzročalo neravnovesje v njegovi sreči,« je povedala Chowova, ki predvideva dodatno stopnjevanje napetosti med ZDA in Severno Korejo. Opozorila je tudi na nevarnost komunikacijskega šuma med Trumpom in Kitajsko zaradi perečih trgovinskih in gospodarskih vprašanj.

Mojstri fengshuija sicer napovedujejo dobro leto za internetna, tehnološka in javna podjetja. Gre za z "ognjem povezane" panoge, ki jim bo šlo še posebej dobro maja in julija.

Preudarnost na področju vlaganja

Jasnovidci vlagateljem svetujejo preudarnost pri sprejemanju odločitev v letu psa. »Pes predstavlja dolžnost in zvestobo ter je znamenje obrambe in zaščite. Podjetniki naj se držijo svojih najzvestejših strank, vlagatelji pa naj ne ugriznejo več, kot lahko prežvečijo,« priporočajo.

Mojstrica Chowova sicer napoveduje srečno poroko britanskega princa Harry in njegove izvoljenke Meghan Markle, ki bosta usodni da dahnila maja.

Med znanimi osebnostmi so se v znamenju psa med drugim rodili Winston Churchill, mati Tereza, Elvis Presley, Bill Clinton, George Bush mlajši, Steven Spielberg, Madonna in Michael Jackson.

Kitajsko novo leto bodo praznovali tudi na Tajvanu, v Hongkongu, Macau in deželah jugovzhodne Azije s številčnim kitajskim prebivalstvom - v Singapurju, Indoneziji, Laosu, Maleziji, na Filipinih in Tajskem, ter seveda Kitajci povsod drugod po svetu.