V mraziščih so danes zaradi kombinacije snežne odeje, jasne noči in srednje hladne zračne mase zabeležili izjemno nizke temperature. Najhladneje je bilo v Babnem Polju in Novi vasi na Blokah, kjer so zabeležili 23 oziroma 22 stopinj pod ničlo. Podobne temperature so tam to zimo sicer zabeležili že 10. decembra.

Rekorda ni bilo

Čeprav so temperature padle globoko pod ledišče, ni bilo rekorda. Na teh lokacijah so v preteklosti namreč zabeležili tudi že do 30 stopinj pod ničlo.

Tako nizkih temperatur to zimo ni več pričakovati, je še dejal Gregorčič, ki pričakuje, da bodo temperature pod -10 stopinj Celzija v prihodnjih mesecih v mraziščih zabeležili še večkrat.

Lani je bilo po državi najbolj mraz v začetku januarja. Tako so 8. januarja temperature marsikje po državi padle krepko pod -10 stopinj Celzija. Ob 7. uri zjutraj je bilo najbolj mrzlo v Kočevju, kjer so izmerili -15,5 stopinje Celzija, v Črnomlju pa -14,5 stopinje Celzija.

Najnižjo temperaturo doslej namerili na Babnem polju

Najnižjo temperaturo v Sloveniji so sicer doslej izmerili na Babnem polju, in sicer -34,5 stopinje Celzija. Do tam so se termometri spustili 15. in 16. februarja 1956 ter 13. januarja 1968. Gre sicer za rekord, zabeležen v državni mreži meteoroloških postaj. V sredogorskih mraziščih Julijskih Alp so bile namreč neuradno izmerjene še občutno nižje temperature; na Lepi Komni na primer -49 stopinj Celzija 9. januarja 2009, navaja spletna stran Arsa.

Najnižjo temperaturo v januarju so v Ljubljani izmerili 14. januarja 1893, ko se je temperatura na meteorološki postaji v Prečni ulici spustila do -26 stopinj Celzija. Nazadnje je temperatura v Ljubljani padla pod -20 stopinj Celzija leta 1985, ko je bilo -20,3 stopinje Celzija.