Uvajanje neomejenih pristojnosti tujega kapitala

Čeprav so kot občutljive prepoznali morebitne posege v zasebno lastnino navadnih ljudi tudi v koalicijski SD, pa je razprava o jasnih pogojih in utemeljitvi takšnih posegov dovolj pomirila Socialne demokrate, da bodo po besedah njihovega poslanca Matjaža Hana »relativno dober predlog zakona« podprli. A opozicije Han ni prepričal, tako kot je ni prepričala poslanka SMC Andreja Potočnik, ki je podporo največje koalicijske partnerice zakonu utemeljila z ugotovitvijo, da je razlastitev predvidena zgolj kot skrajni ukrep in bo mogoča le ob utemeljeni odločitvi vlade, da je načrtovana »strateška investicija v javnem interesu, ki pospešuje gospodarsko rast in zaposlovanje oziroma skladen regionalni razvoj«.

Poslanec opozicijske Levice Franc Trček je ocenil, da lahko predlagani zakon preimenujemo kar v zakon o neomejeni pristojnosti tujega kapitala in njegovih interesov, in napovedal zavrnitev s strani njegove poslanske skupine tudi zato, ker v predvidenih rešitvah ni zagotovil, da novi investitor ne bo izvajal politike izžemanja delavcev.

Mafijski privilegiji

Malone celotni opoziciji – ob Levici še strankama SDS in NSi – gre obenem v nos, da bodo posebne obravnave, vključno z državnimi spodbudami, deležni zgolj veliki igralci. »Bojimo se, da hrbtenica slovenskega in evropskega gospodarstva, to pa so mikro, mala in srednja podjetja, nikoli ne bodo mogla priti do spodbud,« je glasovanje poslancev NSi proti zakonu utemeljil Jožef Horvat. Franc Breznik iz SDS je bil še ostrejši. »Zakon je tako absurden, da celo napiše, da vas bo podjetniška agencija, če vas bodo izbrali, peljala skozi vse birokratske ovire. To je kot neka mafija,« je opozoril na nedopustno neenakopravno obravnavo podjetnikov.

Glasovanje poslancev je na vrsti danes, ne glede na vse pomisleke pa se predlaganemu zakonu obeta zadostna podpora koalicije. mk