Čeprav je hrvaški premier Andrej Plenković še pred mesecem dni napovedoval, da bo na srečanju z evropsko komisijo ponovno predstavil hrvaška stališča o izstopu iz arbitraže, vsaj na delovnem kosilu s komisarji o tem danes ni bilo govora. Plenković je vprašanje arbitraže načel šele v dvostranskih pogovorih s predsednikom komisije Jean-Claudom Junckerjem. Toda po srečanju ne Plenković ne Juncker nista povedala kaj bistveno drugačnega od že znanih stališč.

Izbruhi prisrčnosti

Kljub temu je bilo med strankarskima kolegoma iz evropske ljudske stranke vsaj pred kamerami zaznati precej naklonjenosti. Z izbruhi prisrčnosti ni skoparil Juncker, ki je novinarjem na valentinovo v sebi lastnem stilu dejal, da se je vsakič, ko je srečal Plenkovića, vanj zaljubil. Tudi v bolj resnih tonih sta bila hrvaški premier in njegova država deležna številnih laskavih pripomb. Juncker je nizal drugo za drugo: Hrvaška se odlično obnaša, svoje evropske zaveze jemlje zelo resno in je vzorčni model za države v regiji.

Juncker, na čigar posredovanje v procesu uresničevanja arbitražne odločbe računa Slovenija, je vnovič ponujal pomoč državama in poudarjal nevtralnost komisije. »Ne trdimo, da smo na strani Hrvaške ali na strani Slovenije. Tukaj smo, da pomagamo,« je rekel in optimistično pripomnil, da je rešitev mogoče doseči. Stališče komisije je sicer, da je treba arbitražno odločbo, ki predstavlja del prava EU, spoštovati, hkrati pa komisija poudarja, da morata rešitve za uresničitev odločbe najti državi sami, pri čemer je pripravljena posredovati.

Hrvaški premier še enkrat zavrnil arbitražno odločbo

»Ni realno pričakovati, da bomo sprejeli arbitražno odločbo. Realno pa je, da dosežemo neki dogovor, ki bi bil obojestransko sprejemljiv,« je sprejetje in uresničitev arbitražne odločbe ponovno zavrnil Plenković in Sloveniji ponudil dvostransko reševanje vprašanja meje. Plenković je o tem predlogu govoril že na lanskem srečanju premierjev v Zagrebu tik pred koncem polletnega roka, v katerem bi se državi po arbitražni razsodbi morali dogovoriti o načinu uresničitve arbitražne odločbe. Takrat je Plenković ponujal sklenitev posebnega dogovora, ki bi vseboval zavezo, da se najde meja na morju, na kopnem in režim plovbe v »hrvaških vodah izven Savudrijske vale«, kot se je takrat izrazil. Tudi danes je o svojih predlogih, ki jih je že predstavil slovenski strani, imel le najboljše mnenje. »To je odličen temelj za dosego dogovora,« je rekel in k pogovorom ponovno povabil premierja Mira Cerarja.

Potem ko sta obe državi začeli ribičem druge države pisati kazni za nezakonite prehode državne meje, je Plenković obžaloval, da se je spor prenesel na ribiče. »To smo naredili, da zaščitimo nacionalne interese,« je rekel.

Slovenija bo očitno šla na sodišče

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je po današnjih sporočilih Junckerja in Plenkovića ocenil, da spoštovanje arbitražne razsodbe ni politično vprašanje, čeprav ga Juncker očitno želi obravnavati kot takšnega. »Slovenija bo sprožila ustrezne pravne postopke, ker gre za pravno vprašanje spoštovanja arbitražne razsodbe,« je še dejal Erjavec. Slovenski diplomatski viri iz Bruslja ocenjujejo, da sporočila Junckerja in Plenkovića ne prinašajo nič novega in da evropska komisija še naprej ne želi aktivneje poseči v iskanje načina uveljavitve arbitražne odločbe.