Antarktika je najbolj hladno, suho in vetrovno območje na svetu, a turistom omogoča doživetja kot nikjer drugje – na ledenikih lahko kampirajo, si od blizu ogledajo pingvine, s kajakom veslajo okoli ledene gore... Njene naravne lepote, pa tudi dejstvo, da zaradi taljenja ledu počasi izginja, privabljajo vse več turistov, ki so za obisk pripravljeni odšteti tudi več tisoč evrov.

Pred 30 leti je na primer Antarktiko letno obiskalo zgolj okoli 2000 ljudi, lani pa že 45.000, kar se morda v primerjavi z milijoni turistov po Evropi, ZDA ali Aziji ne zdi veliko, za celino, na kateri povečini živijo zgolj živali in raziskovalci, pa to ni zanemarljiva številka. Več turistov pa ima posledično negativen vpliv tudi na okolje. Največ jih na Antarktiko pride s križarkami iz Čila ali Argentine.

Kitajski turisti predstavljajo več kot desetino obiskovalcev Antarktike, običajna cena potovanja, ki vključuje čarterske polete in križarke pa je okoli 15.000 evrov. Prvi sklop novih pravil obnašanja na Antarktiki so objavili septembra lani. Kitajski turisti morajo tako zelo paziti, da med obiskom pustijo za seboj kar najmanj sledi v naravi, obenem pa ne smejo škodovati živalim, ki živijo tam. Po navedbah časnika South China Morning Post obnašanje turistov nadzorujejo inšpektorji, ki lahko (hujšim) kršiteljem vrnitev na Antarktiko prepovedo za kar tri leta.