Več kot 40.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, od vzgojiteljev in učiteljev do drugih strokovnih sodelavcev, je danes prekinilo delo. Zaprta je bila večina šol, v vrtcih pa so varstvo zagotavljale le dežurne enote. Zaposleni v vzgoji in izobraževanju so se zbrali tudi na protestnem shodu v središču Ljubljane, kamor so iz vse Slovenije pripotovali z 285 avtobusi.

»Ne sprejemamo, da je delo zaposlenih v vzgoji in izobraževanju manj vredno zgolj zato, ker nas je veliko in se da na nas veliko privarčevati,« je vlado na shodu opozoril glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj. Ob tem je poudaril, da zaposleni v vrtcih in šolah ne stavkajo zato, ker bi od države zahtevali, da jih plačuje več in bolje kot druge, ampak ker jih plačuje slabše.

Vzgojitelji in učitelji so na shodu ponovno zahtevali zvišanje plač zaposlenih v izobraževanju od vrtca do univerze, ustrezno vrednotenje razredniškega dela in regres za letni dopust za leto 2018 v višini 1200 evrov za zaposlene z minimalno ali nižjo plačo. Če vlada v naslednjih treh tednih na pogajanjih ne bo ugodila njihovim zahtevam, bodo 14. marca ponovno organizirali splošno stavko v vzgoji in izobraževanju, je napovedal Štrukelj.

Na čigavi strani je ministrica?

Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič je v odzivu na današnjo stavko dejala, da zahteve sindikatov v vladi jemljejo izjemno resno in da se z njimi intenzivno pogajajo. Priznala je, da so nekatere zahteve stavkajočih gotovo upravičene, saj je bilo to področje v zadnjih letih podfinancirano. Pri tem je izpostavila zlasti zahteve glede primernega vrednotenja dela učitelja razrednika, glede primernega vrednotenja dela pomočnic vzgojiteljic in glede naziva svetnik.

Na stavko učiteljev in vzgojiteljev so se odzvali tudi na ministrstvu za javno upravo. Spomnimo, ministru Borisu Koprivnikarju so te dni mnogi očitali, da je v času največjega stavkovnega vala javnega sektorja z vladnim falconom odpotoval na službeno pot v Dubaj. Z ministrstva za javno upravo so sporočili, da je bil minister Koprivnikar, ki se je v Slovenijo vrnil danes, kljub odsotnosti ves čas dobro obveščen o dogajanju v Sloveniji, hkrati pa je pozorno spremljal potek vseh treh stavk. Ob tem so na ministrstvu napovedali, da bodo v tem tednu, predvidoma v petek, nadaljevali pogajanja z nekaterimi sindikalnimi skupinami.

Nasprotovanje »hegemoniji Sviza«

Največji stavki vzgojiteljev in učiteljev pri nas se danes niso pridružili zaposleni na univerzah. V Visokošolskem sindikatu Slovenije so ob tem poudarili, da so načeloma solidarni s sindikati kot interesnimi organizacijami, vendar pa je »cehovski oziroma poklicno interesni pristop« v nasprotju z njihovim razumevanjem poslanstva sindikatov v današnjem svetu. Med drugim so poudarili, da zahteve Sviza povsem izključujejo plačno skupino J in da dajejo izrazito prednost nižjim ravnem izobraževanja.